Za šest mjeseci život izgubilo 84 osoba

Broj saobraćajnih nesreća i dalje je briga za građane Kosova i organe reda. Od januara do kraja jula ove godine na putevima Kosova su se desile 84 sabraćajne nesreće sa smrtnim ishodom u kojima je 96 građana izgubilo život. Saobraćajne nesreće su zabilježile rast u odnosu na isti period prošle godine (2013), gdje je bilo 75 fatalnih nesreća u kojima je život izgubilo 82 osobe.

Policijski podaci sem o fatalnim nesrećama na putu govore i o povelikom broju povređenih. Samo ove godine, razne tjelesne ozljede u nesrećama je zadobilo 4.678 ljudi. Baki Kelani, glasnogovornik kosovske policije, izjavio je za list "Tribuna" da je policija u cilju povećanja nivoa sigurnosti u saobraćaju preduzela dodatne mjere za jačanje usluga saobraćajne policije na svim putnim pravcima.

"U maju ove godine kosovska policija počela je implementaciju plana policije pod nazivom 'Nedjelja sigurnosti' u drumskom saobraćaju sa nula tolerancijom protiv kršenja zakona. Plan se i dalje nastavlja", rekao je Kelani.

Prema njegovim riječima, kontinuirana predanost policije, na čitavoj teritoriji ima samo jedan cilj: povećanje nivoa sigurnosti u saobraćaju, očuvanje života građana kao učesnika u saobraćaju, spriječavanje svih vrsta nesreća, posebno onih sa fatalnim posljedicama.