Nakon dvogodišnjeg mandata

Šef Misije Eulexa Bernd Borhart odlazi sa te funkcije, potvrđeno je Danasu u Misiji Eulexa u Prištini.

Kako objašnjavaju, Borchardt će u narednih desetak dana otići sa tog mjesta nakon skoro dvogodišnjeg mandata. On će se vratiti u Ministarstvo inostranih poslova Njemačke, odakle je u decembru 2012. i došao na mjesto šefa Misije Eulexa. 
Borchart je prije dolaska u Prištinu radio kao koordinator za njemački kadar u međunarodnim organizacijama u Ministarstvu spoljnih poslova Njemačke u Berlinu, a od 2007. do 2010. bio je ambasador Njemačke u Albaniji. Osim brojnih diplomatskih funkcija u njemačkoj administraciji i u Evropskoj uniji, Borchart je bio i šef Njemačke kancelarije na Kosovu i zamjenik šefa Verifikacione misije na Kosovu.
Prije Borcharta na mjestu šefa Misije bili su francuski general-pukovnik Gzavije But de Marnak (2010-2012) i francuski general potpukovnik Yves de Kermabona (2008-2010).
Misija Eulexa na Kosovu počela je svoj mandat 2008. godine, a glavni zadatak joj je podrška kosovskim vlastima u oblasti vladavine prava, naročito u oblasti policije, sudstva i carine. Savjet zemalja Evropske unije produžio je nedavno mandat Eulexa na Kosovu do 14. juna 2016. godine. To znači da će ta misija Evropske unije u naredne dvije godine ubrzano prenijeti svoje aktivnosti lokalnim vlastima, kao i drugim evropskim institucijama. Eulex će, kako najavljuju iz ove misije, u naredne dvije godine ima ulogu mentora i savjetodavca u oblasti vladavine prava.