Fenomen koji je prilično prisutan

Pranje novca i dalje je fenomen koji prilično prisutan na Kosovu, ocjenjuju ekonomski stručnjaci u Prištini. Prema njima, Kosovo je postalo plodno tlo za pranje novca.

Prema podacima kosovske policije, u prvom šestomjesečju ove godine prijavljeno je i pokrenuto pet slučajeva pranja novca.

Dok su tokom 2013. godine sigurnosni mehanizmi identifikovali 6 slučajeva, od kojih je 4 inicirano od granične policije, a dva slučaja su obrađena od strane Direktorijata za istragu ekonomskog kriminala i korupcije.

Stručnjaci na polju ekonomije kažu da bez obzira što postoje zakonski mehanizmi za izvještavanje svake transakcije preko 10 hiljada eura, bilo od ostrane individue ili različitih poslovnih subjekata u komercijalnim bankama, na Kosovu i dalje postoji pranje novca.

Stručnjak za ekonomska pitanja, Milazim Abazi u izjavi za Radio Slobodna Evropa kaže da je napogodniji sektor na Kosovu za pranje novca ustvari građevinski sektor.

"U zemlji u kojoj je siva ekonomija vrlo visoka, iznad 40 posto, u zemlji u kojoj je korupcija veoma prisutna u svim državnim institucijama, krijumčarenje je također na visokom nivou, svakako da je na Kosovu stvoreno okruženje pogodno za pranje novca", kaže Abazi.

Pranje novca se odnosi na sticanje imovine od ilegalnih aktivnosti i nastojanja da se ove prednosti smješte u bankarske sisteme, kako bi sakrili porijeklo, bogatstvo za koje je teško naći porijeklo zločina.

Bivši ministar ekonomije i finansija Haki Shatri, navodi da je Kosovo zahvatio organizovani kriminal u ekonomiji.

"A jedan od njih je i pranje novca, siva ekonomija, ilegalan protok novca u zabrinjavajućim razmjerama. Postoje slučajevi, koje mi vidimo i iz ivzještaja policije. Svi ovi slučajevi pokazuju da je ova pojava vrlo zabrinjavajuća", kaže Shatri.