Nakon prozivanja o prodaji pet poslanika LDK

Visoki funkcioneri LDK kažu da je laž prozivanje pet poslanika LDK da su možda sklopili sporazum sa PDK, da glasaju za kandidata te stranke za predsjednika Skupštine, prenosi list "Zëri".

Poslanici LDK će biti jedinstveni 12. septembra u zaštiti stava Bloka da se ne glasa za kandidata PDK za predsjednika Skupštine. Adem Salihaj, Naser Osmani, Doruntina Maloku i Njomza Emini, četiri su od pet poslanika LDK za koje se priča da su pred dogovorom sa PDK da glasaju za kandidata te stranke za predsjednika Skupštine na zasjedanju 12. septembra, kao i da će podržati Hashima Thaçija za premijera. Oni su odbacili ove navode.

Među onima o kojima se priča da će podržati kandidata PDK za predsjednika Skupštine je i Teuta Rugova, ćerka pokojnog predsjednika Ibrahima Rugove.

Za razliku od ostala četiri poslanika iz LDK koji su kategorički negirali mogućnost da podržavaju PDK u izboru predsjednika Skupštine, sa njene strane nije došlo nikakvo reagovanje.

Iz LDK su ipak negirali mogućnost da postoje kandidati koji bi mogli da se stave na stranu protivničke partije.

Visoki zvaničnici LDK su negirali da postoji rascep unutar ove partije. Iz LDK čak poručuju da je to laž, igra PDK, kako bi izazavala zabunu u redovima poslanika Bloka opozicije.

List "Koha ditore" navodi da će poslanici postizborne koalicije LDK, AAK i Inicijativa biti u sali Skupštine kada izađe kandidat PDK za predsjednika parlamenta i glasaće protiv njega.

Iako su uputili mnogobrojne kritike na račun Ustavnog suda, zvaničnici bloka LDK, AAK i Inicijativa (LAN) su rekli da će u potpunosti ispoštovati odluku u vezi predsjednika Skupštine.

Odluka suda kaže da svi poslanici treba da budu prisutni i da glasaju po svojoj volji javno ili tajno, "za" ili "protiv", ili da budu "uzdržani" i "da ne mogu da budu oslobođeni te obaveze".

"Potpuno ćemo ispoštovati odluku Ustavnog suda da PDK ima pravo da predloži kandidata iz svojih redova", rekao je Avni Arifi, savjetnik lidera AAK Ramusha Haradinaja.

On je isključio mogućnost da glasanje bude tajno.

"Učestvovaćemo na zasjedanju ali ćemo glasati protiv PDKK. Treba da se zna ko za koga glasa. Ne postoji nijedan razlog za tajno glasanje", rekao je Arifi.

Dnevnik "Tribuna" prenosi da se Demokratskoj partiji Kosova, kao pobjednici na izborima 8. juna smanjio prostor za iznalaženje rješenja za formiranje novih institucija.

Izvori lista ipak kažu da postoji i dalje nada za nalaženje rješenja za zasedanje 12. septembra. Jedan od scenarija o kome se danima priča i koji je i dalje u igri je nametanje tajnog glasanja za predsjednika Skupštine.

Zëri / Koha ditore / Tribuna / RTK2