Plaćamo dug neredovnih platiša

Na Kosovu je za nepunu godinu dana struja poskupjela skoro 10 odsto. Posljednje poskupljenje iznosi 5,18 odsto. Regulatorna kancelarija za energiju prilikom povećanja cijene nije uzimala u obzir protivljenje građanja i civilnog društva, a povećanje električne energije će otežati još više socijalno i ekonomsko stanje žitelja Kosova, poručeno je na konfereniciji Koalicije civilnog društva i sindikata potrošača.

Rast cijena električne enrgije, imaće lančani efekat, doći će do nekotrolisanog porasta cijena, i uticaće na potrošačku korpu građana, koji neće plaćati samo skuplju električnu energiju, već i ostale proizvode za svakodnevnu konzumaciju, poručili su iz koalicije.
"Odluka Regulatorne kancelarije za energiju kojom se povećava cijena struje je u suprotnosti sa skupštinskom komisijom. Regulatorna kancelarija za energiju, ne treba da donosi odluke, u stanju institucionalnog vakuma, kada nemamo ni parlament ni funkcionalnu vladu. Kada je donošena odluka koja je bila jako važna za potrošače i građane Kosova. Regulatroni Bord za energiju, kao tijelo odgovorno za donošenje odluka o cijeni struje, nije bio potpun, oni su odluku o poskupljenju struje od 5,18 posto donijeli sa 3 od ukupno 5 članova borda", rekao je Visar Hyseni iz organizacije KEDIS.
Seljatin Kaçaniku, iz udruženja za zaštitu potrošača poručuje, da KEK, i KEDS nisu u stanju da se osiguraju, jer nisu razradili odgovarajući biznis plan. 
"KEDS neće moći da sredi tehničke propuste i komercijalne gubitke, za njih se vezuju politički gubici, a tu spadaju sjeverni dio i enklave, i donatorski partijski biznisi. I mi se obavezujemo da u cijenu, u blok tarifu, očitavanje brojila, jeftinu tarifu, koja nam je oduzeta, kao posljedicu plaćamo, odnosno, plaćamo ono što nisu izmirile neredovne platiše", rekao je Kaçaniku.
Koalicija je na konferenicji zatražila od regulatorne kancelarije za energiju, da u roku od sedam dana, od petka kada je dostavljen zahtjev, poništi odluku o porastu cijena struje od 5,18 odsto, u protivnom, koalicija će u sastavu, koju čine organizacije civilnog drustva, sindikati potrošača i preduzeća pozvati na bojkot plaćanja struje pa čak i demonstracije.