Edi Rama, premijer Albanije

Posjeta premijera Albanije Edija Rame Beogradu zakazana je za 22. oktobar, saznaje "Blic" u vladi u Tirani.

Ovo je već treći put da se odlaže posjeta albanskog premijera. Do nje je trebalo da dođe prije majskih izbora u Srbiji, ali je odložena upravo zbog njih, a zatim je nedavno premijer Srbije Aleksandar Vučić obnovio poziv i preliminarno je ugovoreno da se susret odigra u septembru.
Kako tvrde izvori "Blica" u Tirani, u ovom trenutku u opticaju je 22. oktobar kao datum dolaska u Beograd.
"Za nas je ovo historijska posjeta, koja bi mogla da pokrene odnose dvije zemlje. Međutim, ne želimo da akcenat bude samo na slikanju, rukovanju i drugim formalnostima. Naš cilj je da se postignu konkretni dogovori", rekao je visoki zvaničnik iz Tirane.
Enver Hoxha
Posljednji premijer Albanije koji je dolazio u Srbiju bio je Enver Hoxha, koji se susreo s Titom 1946. godine
Albanska vlada već nekoliko godina nudi potpisivanje 14 međudržavnih sporazuma iz oblasti kulture i obrazovanja, među kojima je međusobno priznavanje univerzitetskih diploma.
"Mi ne trgujemo međusobno i bilo bi dobro da se to promijeni. U Srbiji vlada nepovjerenje prema Albaniji i opšte uvjerenje o našem neprijateljstvu. Mislimo da je vrijeme da se takva slika prevaziđe", rekao je zvaničnik Albanije za "Blic".
Najveći uzrok međusobnog nepovjerenja leži u činjenici da je Albanija među prvima priznala nezavisnost Kosova. Nedavno je s Kosovom potpisala i sporazum o vojnoj saradnji, koji je oštro kritikovan u Beogradu, a prvi potpredsjednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić zamjerio im je što jedini nisu izrazili žaljenje kad su Srbiju pogodile poplave, prenosi "Blic".