Nema potrebe za održavanjem vanrednih izbora

Kandidat za premijera vlade Kosova koalicije LDK-AAK-Nisma Ramush Haradinaj rekao da nema potrebe za održavanjem vanrednih izbora.

On navodi da ta koalicija ima dosta glasova za formiranje institucija i samo čeka da Thaçijeva PDK "potroši svoje mogućnosti".
Haradinaj je za Glas Amerike rekao da Hashim Thaçi poslije dva mandata treba da se jasno pozicionira i da otvori put političkim snagama koje imaju mogućnost da formiraju institucije.
"PDK, kao partija koja je na izborima dobila najviše glasiva, ima pravo da predloži premijera, ali nema glasove. Znači situacija je veoma jednostavna. PDK će sigurno da koristi to pravo ali će se potvrditi da nema glasove", istakao je Haradinaj. 
"Tako, prema odluci Ustavnog suda i tački 126, Skupština neće uspjeti da bira predsjednika Skupštine, a nakon toga otvara se put za tačku 127 odluke koja obavezuje poslanike da pronađu način da biraju predsjednika Skupštine. Tada koalicija LDK-AAK-Nisma dolazi do izražaja sa kandidaturom Isa Mustafe s obzirom na to da ima dovoljno glasova. To je rješenje", rekao je Haradinaj. 
Prema njegovom mišljenju, Kosovo je u krizi jer PDK pozivajući se na izborni rezultat drži u blokadi pravo formiranja institucija tražeći pomoć od Ustavnog suda, ali nemajući glasove u Skupštini. 
Pravo koje je Ustavni sud dao PDK-u, vrijedi samo ako imaš glasove, dodao je Haradinaj. 
Na pitanje da Kosovo očekuje dijalog sa Srbijom i funkcionalizaciju Specijalnog suda za ratne zločine, Haradinaj je rekao da su to "veoma osjetljivi i ozbiljni procesi u kojima je Kosovo jedna od strana". 
On je dodao da će predstavnici Kosova "kvalitetno" prisustvovati svim procesima u regionu, pa i u formiranju Specijalnog suda, kao i da će preuzeti obaveze u svim oblastima.