Među njima 11 vođa OVK

Prve optužnice za zločine nad Srbima i nealbancima, kao i za trgovinu organa, već su spremne i na njima će biti 23 Albanca, među kojima 11 vođa Oslobodilačke vojske Kosova.

Neimenovani sagovornik beogradskog dnevnika precizirao je da će optužnice za zločine nad Srbima, ali i nad Albancima koji su u vrijeme sukoba na Kosovu bili lojalni Srbiji, biti podjeljene u dvije grupe - u jednoj će biti optuženi za zločine protiv Srba, nealbanaca i Albanaca koji nisu podržavali OVK, a u drugoj optuženi za trgovinu organima, piše "GazetaBlic", prenosi "Telegrafi".
 
"Na optužnici je 11 lidera nekadašnje OVK, dok su preostalih 12 Albanci koji se terete za klasična ubistva. Neki od čelnika OVK biće optuženi po `komandnoj odgovornosti` za period između 1999. i 2001. godine, kada se i dogodilo najviše ubistava Srba i nealbanaca lojalnih Beogradu", otkrio je isti izvor lista "GazetaBlic".
 
On je istakao i da će nekolicina Albanaca iz samog vrha OVK biti optuženo i za "eventualnu trgovinu organima", među kojima je jedan ljekar iz Albanije koji je pomagao u transplantaciji organa i preuzimajući ih na aerodromu u albanskom gradu Fushe Kruje nosio ih van Albanije.
 
U izvještaju izvjestioca Savjeta Evrope Dicka Martyja, albanski grad Fushe Kruje pominje se kao mjesto u čijoj je blizini bila klinika na kojoj su zarobljenicima sa Kosova vađeni organi i potom preprodavani na Zapadu.
 
Prema pisanju "Blica", dvanaestorica Albanaca biće optuženi za klasična ubistva Srba, ali i ubistva svojih sunarodnika koji su bili članovi Demokratskog saveza Kosova pokojnog Ibrahima Rugove.
 
"Neki od optuženih za ubistva Srba, nealbanaca i nelojalnih Albanaca već su pristali da budu svjedoci saradnici i očekuje se da pruže jako korisne informacije. Ali, ima dosta onih koji se i danas slobodno šetaju po Kosovu i Albaniji", istakao je sagovornik lista "Blic" iz Prištine.
 
List piše da su imena optuženih, zvanično zasad i dalje tajna, navodeći da na Kosovu već postoji spisak bivših članova OVK koji će se naći na optužnici, ali da niko od dobrih poznavalaca prilika na Kosovu nije mogao da potvrdi njegovu autentičnost.
 
"O imenima je teško govoriti, jer će i od ove optužnice zavisiti od toga ko će formirati vladu, sadašnji premijer Hashim Thaçi ili Ramush Haradinaj. Kako stvari sada stoje, Thaçi više nije tako daleko od formiranja većine kao što je bio prije nekoliko nedjelja. A, ukoliko se to i dogodi, gotovo je sigurno da se njegovo ime neće naći na optužnici. U suprotnom, sve je moguće", istakao je sagovornik lista iz Prištine.
 
Kada je tužilac EULEX-a Clint Williamson pokrenuo istragu za zločine nad Srbima, osumnjičeno je više od 100 pripadnika OVK. Lista je potom smanjena na 70 pripadnika OVK, a sada bi na optužnici trebalo da budu 23.