Na to ga obavezuju glasovi građana

Odlazeći kosovski premijer Hashim Thaçi rekao je da se politička kriza može prevazići samo ako kandidat njegove Demokratske partije Kosova dobije mjesto predsjednika skupštine...

Thaçi je dodao i da neće odustati od premijerskog mjesta, jer ga na to obavezuju glasovi građana, dok koalicija LDK-AAK-Inicijativa poručuje da mjesto predsjednika parlamenta treba njoj da pripadne.

Thaçi je u intervjuu za "Epoka e Re" rekao i da buduća vlada treba da okupi što više stranaka, dodavši da Kosovo u ovom momentu ima potrebe za ujedinjenjem, a ne podjelama i podstrekavanje ega političkih lidera.

On je najavio i da će predsjednica poslije 12. septembra predložiti kandidata za premijera i da će zatim uslijediti formiranje vlade, dodajući da Kosovo čekaju hitni prioriteti kao što su privreda, dijalog sa susjedima, okončanje formiranja oružanih snaga, formiranje specijalnog suda i još mnogo toga što zahtjeva širok društveni i politički konsenzus.

Upitan da li bi prihvatio da koalicioni Blok da kandidata za premijera ako ne bude imao glasove, Thaçi je izrazio uvjerenje da će imati dovoljno glasova već u prvom pokušaju.

Govoreći o hapšenjima osumnjičenih za ekstremizam Thaçi smatra da taj fenomen nije kosovski proizvod, već da je mnogo više pod uticajem stranih sumnjivih organizacija ili fundamentalističke propagande preko socijalnih mreža i tehnologije komunikacije.

S druge strane lideri koalicije LDK-AAK-Inicijativa su odlučni da do kraja realizuju svoj zajednički projekat.

Lider LDK i lider koalicije LDK-AAK-Inicijativa Isa Mustafa je rekao da LDK-AAK-Inicijativa zajedno sa ostalim partnerima ima većinu u skupštini i da imaju pravo da biraju predsjednika skupštine.

"Imamo većinu poslanika u Skupštini Kosova. Oni će odlučiti. Ustavni sud ne može da tjera poslanike da glasaju po ukusu Ustavnog suda ili PDK. Mi smo u jednom projektu gdje smo zajedno i imamo podršku i ostalih političkih subjekata u Skupštini", prenosi "Epoka e Re".

Kandidat za premijera koalicije LDK-AAK-Inicijativa Ramush Haradinaj je izjavio da ta koalcija ima podršku srpske i ostalih nesrpskih i nealbanskih zajednica. On je ubjeđen da će Isa Mustafa 12. septembra biti izabran za predsjednika parlamenta.

Presjednica Atifete Jahjaga je juče izjavila da do 12. septembra poslanici Kosova treba da nađu rješenje za političku blokadu.