Politički čvor treba da riješe kosovske političke snage

Ambasadorka SAD u Prištini Tracey Ann Jacobson rekla je da politički čvor na Kosovu treba da riješe kosovske političke snage, a ne da se rješava uz pomoć drugih država.

"Nije na nama da kažemo kako treba da se nastavi proces ili kako će se rasporediti funkcije, ali mi imamo strateške zajedničke interese na Kosovu za koje su potrebni skupština i vlada".

"Jedan od tih procesa je nastavak dijaloga sa Srbijom, funkcionalizacija Specijalnog suda, formiranje oružanih snaga, zakon o onima koji ratuju u stranim zemljama, kao i jedna duga lista zadataka za vladu i skupštinu", rekla je ona.

Očekuje da će politički lideri djelovati brzo da bi formirali skupštinu kako bi potom formirali i vladu.

"Ne mislim da je uloga ambasadora da olakšavaju ono što je jedan unutrašnji politički proces i što zahtjeva unutrašnje političko rješenje. Bitno je da Kosovo to čini bez uplitanja sa strane i to bi bilo signal da je Kosovo nezavisna država sa funkcionalnom demokratijom", rekla je Tracey Ann Jacobson u intervju za "Glas Amerike" na albanskom jeziku.

Izrazivši nadu da će politički lideri biti u stanju da riješe situaciju i da će Kosovo ubrzo imati skupštinu i vladu "zbog duge liste zadataka", ona je napomenula da ako dođe do situacije da budu novi izbori, SAD će biti spremne da podrže taj proces.

Govoreći o islamskom radikalizmu, ona je kazala da zvaničnici Prištine najozbiljnije tretiraju ove prijetnje i pozvala na angažovanje kako vlade tako i društva radi prevazilaženja ovog fenomena.

Vezano za Specijalni sud dodala je da ona ne može komentarisati istragu koja i dalje traje, ali je naglasila da Kosovo treba da prođe kroz taj proces kako bi se okončalo to poglavlje kosovske historije.