Tempirana bomba

"Koha ditore" piše danas da su terorizam, osjetljiva situacija na sjeveru i socijalni nemiri tri moguće opasnosti koje prijete bezbjednosti Kosova.

Na te opasnosti ukazuju rukovodioci bezbjedonosnih institucija, a iste tvrdnje su i u izvještajima nevladinih organizacija koje se bave pitanjem bezbjednosti, piše "Koha".
Prošlonedjeljno hapšenje više od 40 osoba pod sumnjom da su uključene u terorističke aktivnosti i podstrekivanje na vjersku mržnju, potom određena kriminalna djela i veoma česti slučajevi u saobraćaju sa tragičnim posljedicama, povećali su strepnju javnosti da "nova država postane nebezbjedna za život", navodi "Koha".
Stručnjaci za bezbjednost ocjenjuju da Kosovo nema dovoljno ljudskih i tehničkih kapaciteta da se suoči i suprostavi izazovima i opasnostima koje mu prijete.
Analitičar za bezbjednost Armend Muja smatra, da bi Kosovo savladalo takve opasnosti treba da preduzme više koraka, koji zastoju.
On ocjenjuje da se suočavanje sa tim izazovima može izvesti kada se obezbjedi napredak u više društvenih i socijalnih oblasti, izgradnji održivog demokratskog sistema, uključivanje u evroatlantske bezbjednosne organizacije, izgradnja respektabilnog bezbjednosnog aparata, kao i uređenje vjerskog obrazovanja u skladu sa demokratskim principima, prenosi "Koha ditore".