Ako ne bude izabran novi predsjednik Skupštine

Ustavni sud Kosova proglasio je neustavnom izbor predsjednika Skupštine Kosova, lidera LDK Ise Mustafe. Velike su šanse da se u oktobru održe novi izbori. Ustavni sud ocjenjuje da kandidata nije predložila stranka koja je osvojila najveći broj glasova na izborima, odnosno Demokratski savez Kosova Hashima Thaçija.

Konstitutivna sjednicu 17. jula su napustili Thaçijevi poslanici, a unutra su ostali poslanici stranke Ramusha Hardinaja, Fatmira Limaja, LDK, Samoopredjeljenja i poslanici manjinskih zajednica. Predsedavanje parlamenta je preuzela poslanica Srpske liste Leposavića, Milka Vuletić, koja je na dnevni red stavila Mustafin izbor.

Thaçijeva stranka ima 39 poslanika, a za izbor predsjednika parlamenta potrebno je 61 glas od ukupno 120. Ako opoziciona koalicija ne prepusti to mjesto da bi zauzvrat formirala Vladu, automatski se ide na nove izbore.

Od trenutka kada se konstatuje da nije izabran novi predsjednik Skupštine, predsjednica Kosova ima rok od deset dana da raspiše izbore. U tom slučaju izbori bi mogli da se očekuju posljednje nedjelje oktobra.