Tužulaštvo u Prizrenu podiglo optužnicu

Osnovno Tužilaštvo u Prizrenu, u ovoj godini je podiglo optužnicu za lažnu izjavu imovine protiv poslanika Dude Balje, Albera Masara Kinollija, Murselja Halilija, Naita Hasanija i Enisa Kervana. U Agenciji za borbu protiv korupcije kažu da se razmatraju svi sumnjivi slučajevi, uključujući i one nedavne izjave.

Agencija za borbu protiv korupcije je nedavno objavila deklaraciju bogatstvo za sve više službenike (poslanike), koji su nakon parlamentarnih izbora osvojili status visokih funkcionera, kojeg nisu imali ranije.

Prema Agenciji za borbu protiv korupcije, deklaracija je izvršena u skladu sa određenim rokovima u Zakonu za deklaraciju, kontrolu, porijeklu bogatstva visokih državnih službenika.

Ali postavlja se pitanje, da li je bogatstvo kojeg su neki poslanici prijavili realno?

Da li će Agencija za borbu protiv korupcije provjeriti deklarisanu imovinu? Čelnik Agencije za borbu protiv korupcije, Hasan Prreteni je potvrdio za list "Kosova Sot" da su u procesu provjere imovine visokih zvaničnika.

Svi formulari imovine izjavljenih od strane poslanika će proći filter, što će potvrditi da li je bogatstvo sumnjivog porijekla ili pak ima prikrivanja imovine.

Iako nije direktno rekao, šef Agencije za borbu protiv korupcije potvrđuje da postoje sumnjivi slučajevi.

"Verifikacija bogatstva se odvija u Agenciji, provjeravaju se svi sumnjivi slučajevi. Što se tiče formulara objavljenih u četvrtak, oni će biti kontrolisani odmah, ako dobijemo bilo kakve informacije na osnovu navoda u publikaciji, inače vjerojatnost je još i na ranije govine. Važno je da imamo formulare i da su oni ušli u sistem. Važno je da se imovina prati iz godine u godinu, koliko zarađuju u momentu kada su odabrani-imenovani na visoke funkcije, kada dobiju status visokog funkcionera", rekao je Preteni.