Odluka o neustavnosti očekivana

Politički analitičar, Nexhmedin Spahiu, smatra da je odluka o neustavnosti izbora Ise Mustafe za predsjednika skupštine očekivana, jer kako kaže, većina sudija u Ustavnom sudu Kosova su pristalice Thaçijeve Demokratske partije Kosova.

"Zato ubuduće treba da se pazi ko će biti član Ustavnog suda i ko ulazi u Ustavni sud da tu ulaze ljudi koji imaju profesionalni integritet a ne aktivisti političke partije, jer to će proizvesti krizu", kaže Spahiu.

Sa druge strane, Momčilo Arlov, Iz istraživačko-analitičkog centra u sjevernoj Mitrovici, tvrdi da je Ustavni sud doneo ispravnu odluku, jer je koalicija napravljena nakon izbora. Po njegovom mišljenju do krize je došlo zbog nedorečenosti izbornog zakona.

"Na sljedeće pitanje bi mogao ponovo pred Ustavnim sudom da li da se ide na ponavljanje parlamentarnih izbora. I trenutna kastikulacija političkih snaga među albanskim zajednicama snagama ali ne ispuštaju iz vida ni srpsku listu, realno bi bilo da ponavljanje izbora neće biti", smatra Arlov.

Iz ministarstva finansija Kosova su saopštili da mogu obezbjediti sredstva za ponavljanje izbora, pa analitičari tumače da je ovakav epilog realan, ostaje pitanje ko će ponavljanjem izbora, uslovno rečeno, dobiti, a ko izgubiti.

"Ukoliko dođe do ponavljanja parlamentarnih izbora sve zavisi prvo i prvo od uticaja Beograda koliko će se ozbiljnije posvetiti animiranju srpske zajednice na prostoru Kosova, pogotovo na sjeveru Kosova da aktivno učestvuje na sljedećim ukoliko do njih eventualno dođe parlamentarnim nizborima, mada i tu se očekuje slaba izlaznost srpske zajednice", naglasava Arlov.

"Teško je predvideti da li će PDK da razbije blok ukoliko ne uspije da razbije blok onda će biti novi izbori i naravno ja mislim da će se tu PDK pokajati zašto je odlučio da angazuje Ustavni sud", zaklučuje Spahiu.

Iz Thaçijeve DPK-a su pozdravili odluku ustavnog suda, i takav potez ocjenili ustavnim, i zakonskim. Dok je iz koalicije Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo, proslijeđeno saopštenje u kome se navodi da se neće oglašavati prije objave konačnog teksta o odluci ustavnog suda povodom izbora Ise Mustafe za predsjednika Skupštine.