Tijela će primiti EULEX

Srpski organi dopremili su u petak na graničnom prelazu Merdare posmrtne ostatke 16 identifikovanih Albanaca čija su tijela pronađena u masovnoj grobnici u Rudnici kod Raške. Tijela su stigla na kosovsku stranu u manjem kamionu. Ovo je prva predaja posmrtnih ostataka pronađenih u Rudnici. Do sada su pronađeni ostaci 45 tijela.

Iako je kosovska strana zatražila od Srbije da se preuzimanje posmrtnih ostataka odloži za 26. avgust ili za neki drugi dan, to se ipak nije dogodilo, izjavio je za RSE predsjednik vladine komisije za nestale na Kosovu Prenk Gjetaj.
“Zamolili smo da se predaja odloži za 26. avgust zato što porodice žrtava nisu bile obaviještene na vrijeme. Srpska strana nije prihvatila naš zahtjev pošto za to već postoji sudska odluka za danas, i datum nije mogao da se promijeni. Posmrtni ostaci su krenuli iz Rudnice prema Merdaru. Tijela će primiti EULEX”, izjavio je za RSE Prenk Gjetaj.
Bajram Qerkini, iz udruženja nestalih “Glas roditelja”, jutros je prisustvovao završetku iskopavanja treće lokacije u Rudnici, i tom prilikom je vidio da su identifikovana tijela već bila utovarena.
“Mada spisak postoji, porodice ne znaju ko su ti ljudi. Porodice to ništa ne znaju. Mi koji vodimo udruženje, juče smo se upoznali sa time. Danas smo otišli da zamolimo da se to odloži do 26. avgusta, a to je zatražio i Prenk Gjetaj. To nije htio da čuje Veljko Odalović. Naše familije još ne računaju da imaju ta tijela. Na Merdaru će biti nekoliko udruženja koja smo uspjeli u međuvremenu da kontaktiramo, i par porodica iz Skenderaja, Drenasa i Podujeva. Ali, zaista će biti malo porodica jer nisu bili upoznati na vrijeme”, kazao je Qerkini za RSE.
Iz EULEX-a je saopšteno da će posmrtni ostaci biti prebačeni u sjedište Odjeljenja za sudsku medicinu u Prištini, gdje će se obavljati rad na njihovoj  identifikaciji. Pored rada na identifikaciji, određeni broj fragmenata će morati da se iznova poveže sa nekim od posmrtnih ostataka. Po završetku ovog rada, posmrtni ostaci će biti predati porodicama uz pomoć Kosovske komisije za nestala lica.
Na sastanku vladine komisije za nestale u četvrtak je rečeno i da je kosovska delegacija u sklopu Radne grupe za nestale dobila informaciju da su iz Rudnice identifikovani posmrtni ostaci još 24 osoba, uključujući 18 novih slučajeva, kao i šest slučajeva gdje su dijelovi tijela spojeni sa ranije pronađenim ostacima.
Do sada iskopavanja su se vršila na tri lokacije. Posmrtni ostaci su pronađeni samo na lokaciji br. 1.
Srpske vlasti su zajednom sa EULEX-ovim ekspertima iz Odjeljenja za sudsku medicinu, kao i forenzičkim ekspertima iz kosovskog Odjeljenja za sudsku medicine počeli sa ispitivanjem lokacije u kamenolomu Rudnica u opštini Raška 11. decembra 2013. Iskopavanje je počelo na osnovu tvrdnje zaštićenog svjedoka i satelitskih snimaka.
Prvi posmrtni ostaci pronađeni su dva dana kasnije.
DNK analiza u aprilu je potvrdila da posmrtni ostaci pronađeni sredinom decembra u Rudnici kod Raške pripadaju kosovskim Albancima ubijenim tokom rata na Kosovu.
Tužilaštvo za ratne zločine Srbije maja 2010. godine otkrilo je "potencijalnu masovnu grobnicu" na lokaciji Rudnica kod Raške na jugu Srbije u kojoj se, prema izjavama svjedoka, nalazi 250 tijela kosovskih Albanaca ubijenih u periodu između 1998. do 1999. godine.