Nakon izjava svih strana

U Ustavnom sudu Kosova završeno je javno saslušanje povodom žalbe Demokratske Partije Kosova (PDK) na zakonitost procedure izbora predsjednika Skupštine Kosova na konstitutivnoj sjednici 17. jula.

U javnom saslušanju učestvovale su sve parlamentarne političke partije sa po jednim predstavnikom. Glavna rasprava je vođena između PDK Hashima Thaçija i koalicionog postizbornog bloka LDK-AAK-Inicijativa za Kosovo.

Očekuje se da sud odluku donese najkasnije do kraja avgusta.
 
Nakon ročišta poslanik Arsim Barjami, koji je zastupao PDK, je izjavio da njegova stranka želi da formira institucije Kosova kao i da će PDK priznati bilo koju odluku Ustavnog suda.
 
Zastupnica koalicionog bloka LDK-AAK-Inicijativa za Kosovo Vjosa Osmani je rekla da koalicioni blok LDK-AAK-Inicijativa za Kosovo ima većinu, a PDK nema dovoljno glasova za formiranje vlade što je kristalno jasno.
 
Predstavnica Samoopredjeljenja Albulena Haxhiu je rekla da se Samoopredjeljenje slaže sa koalicionim blokom LDK-AAK-Inicijativa za Kosovo i da očekuje da ustavni sud će doneti pravednu odluku.
 
Predstavnik AAK-a Ardijan Gjini je rekao da PDK pokušava da spriječi formiranje kosovskih institucija iako dvije trećine poslanika Skupštine Kosova želi i hoće da formira institucije Kosova.
 
Analitičar Grupe za studije i pravna pitanja Faik Korenica je za TV Kohavizion rekao da je predstavljanje zastupnika PDK u najmanju ruku bilo smiješno i veoma nelogično, dodavši da su zastupnici koalicionog bloka LDK-AAK-Inicijativa za Kosovo i  Samoopredjeljenja bili izuzetno ubjedljivi i govorili o materiji predmeta zbog koga je zakazano ročište.