Nikakva konkretna objašnjenja

Mnogi kosovski Albanci koji su se uputili na graničnom prijelazu Blace suočili su se sa strogom kontrolom od strane makedonske strane. Neki od njih su se žalili redakciji portala "Almakos" na Kosovu da su čak bili prisiljeni da se vrate, jer im nije dozvoljeno da pređu granicu.

Oni su izrazili iznenađenje što od makedonske strane nisu dobili nikakva konkretna objašnjenja zašto im je zabranjen ulazak u Makedoniju. Ovakve striktne kontrole, kako izvještavaju mediji, bilo je tokom cijele sedmice, a dan prije održavanja protesta u Skoplju, ove kontrole su još rigoroznije.

"Morao sam da se vratim iako sam imao sva potrebna dokumenta. U Skoplju imam rođake, ali mi nije jasno zašto makedonska strana mi nije dopustila da pređem granicu. Nisu mi dali nikakvo konkretno objašnjenje", rekao je Gëzim, jedan od Kosovara koji je imao ovo iskustvo na graničnom prijelazu Blace.

Nedavno su mediji izvjestili da je zabranjen ulazak u Makodoniji i nekim pjevačima koji su željeli da učestvuju na protestima.

Ministar unutrašnjih poslova Makedonije Gordana Jankulovska nije ni potvrdila ni demantovala ove informacije.

"Potrebno je sagledati cijeli slučaj, da li su osobe imale potrebnu dokumentaciju, ali nemojmo nagađati. Zabrane daje sud. Sedam dana. U posljednjih sedam dana je bilo mnogo fotografija i poziva na Facebook. MUP prati dešavanja, pokušavamo identifikovati osobe koje djeluju u suprotnosti sa zakonom, tako da svi oni koji budu identifikovani će imati jednak tretman pred zakonom. Također nećemo dozvoliti da jedna grupa nasilnih osoba  podstiče nasilje i razbije javni red i mir", rekla je Jankulovska u izjavi za medije.