Bez odluke SO Sjeverna Mitrovica

Visoka predstavnica EU, Catherine Ashton, zatražila je od svoje ekipe u Briselu da za sutra zakažu sastanak izmedju Kosova i Srbije a kako bi se pronašlo rješenje o svim pitanjima u vezi mosta u Mitrovici, u skladu sa sporazumima postignutim u dijalogu.

Ona je izjavila da prati dešavanja na Kosovu, a pogotovo ona u blizini ibarskog mosta. 
U srijedu su pored ibarskog mosta na sjeveru počeli radovi za pretvaranje jedne od glavnih ulica u gradu u pešačku zonu. Za uzvrat, Albanci u multietničkom naselju Bošnjačka mahala, u blizini istočnog mosta, postavili su jutros na glavnoj raskrsnici betonski cilindar dijametra od 1.5m, imenujući taj dio Trgom Adema Jasharija. Rukovodioci opštinskih vlasti na sjeveru rekli su da takav postupak nije dobio podršku opštine u tom dijelu.
Bošnjački delegat u SO Sjeverna Mitrovica, Nedžad Ugljanin za Radio Kosova 2 kaže da je i na sjednici Skupštine rekao da će potez izglasavanja za šetalište kod glavnog mosta izazvati kontraproduktivne efekte u Bošnjačkoj mahali i u Suvom Dolu. 
"Sve što se sada radi je protivzakonito i to nije dobilo podršku u okviru SO i članova Skupštine i delegata. Kružni tok koji se radi, pa i samo šetalište, nije bilo na glasanje. Oni sad žele da izgrade i spomenik Cara Lazara, te su promijenili odluku, odnosno i glavnu ulicu prema centru sjevernog dijela Mitrovice rade bez odluke skupštinske većine", kazao je Ugljanin, dodajući da će se po tom pitanju obratiti i Ministarstvu lokalne samouprave Kosova. 
"Ne vidim razloga da  mi (delegati iz nesrpske zajednice) dalje učestvujemo u radu Skupštine kada se ne poštuju sami organi vlasti koji su legalizovani i izabrani od stanovništva iz svih zajednica", kazao je Ugljanin za program na bosanskom jeziku Radio Kosova 2.