Nadaju se u svoje mogućnosti

Demokratska partija Kosova je pripremila dva scenarija za mjesto predsjednika Skupštine. Iako im je jasno da nemaju dovoljno glasova za mjesto predsjednika Skupštine, PDK ipak neće popustiti. Ova partija je čak odredila i čovjeka koji će biti predložen za predsjednika Skupštine, a to je Hajredin Kuçi.

Izvori unutar PDK su najavili da će u subotu, kada se očekuje da se saszane i staro Predsjedništvo Skupštine pokušaće da onemoguće prisustvo Zajedničke parlamentarne grupe LDK-AAK-Inicijativa, koja bi automatski bila najveća parlamentarna grupa u Skupštini i automatski bi njima trebalo pripasti pravo dobijanja ovog mjesta.

Prema nekim izvorima, očekuje se da na ovom sastanku, član Predsjedništva iz redova PDK-a, Xhavit Haliti uloži prigovor na prisustvo Parlamentarne grupe LDK-AAK-Inicijativa kao najveće parlamentarne grupe. Kao činjenicu on će zatražiti interpretaciju Ustavnog suda, da se zapravo pod pojmom koalicija podrazumijeva predizborna koalicija.

PDk se nada i na podršku druga dva člana Predsjedništva Skupštine koji dolaze iz redova manjinskih zajednica.

S druge strane, stranke koalicijone partije LDK-AAK-Inicijativa će se pozvati na praksu koja se dogodila s prethodnim sazivom Skupštine, kada je staro Predsjedništvo usvojiko zahtjev za formiranje Parlamentarne grupe 6+.

Jedan zvaničnik koalicije LDK-AAK-Inicijativa je rekao za list "Gazeta Blic" da ukoliko u Predsjedništvu ne bude konsenzusa onda će se ići na glasanje.

Ovaj zvaničnik je rekao da, osim Krasniqija, i Ismeta Beqirija također se očekuje da za glasa i Glauk Konjufca iz Samoopredjeljenje, i najmanje jedan član Predsjedništva iz redova manjina.

"Dakle, čak i ako ne prođe konsenzusom prihvatanje Grupe LDK-AAK-Inicijativa kao zajedničke parlamentarne grupe onda se ovo pitanje odlučuje glasanjem. U najmanju ruku mi imamo 4 glas", rekao je ovaj zvaničnik.

Inače, Predsjedništvo ima šest članova, gpredsjedavajući, Jakup Krasniqi, koji je član Inicijative za Kosovo (Nisma) i pet potpredsjednika: Xhavit Haliti (PDK), Sabri Hamiti (LDK), Glauk Konjufca (VV), Petar Miletić (SLS) i Albert Kinolli iz Parlamentarne Grupe 6 +.

U međuvremenu, prema izvorima PDK, ako ovaj prvi scenarij ne uspije stranci hashima Thaçija, prihvatanjem Zajedničke parlamentarne grupe LDK-AAK-Nisma, onda će oni ići na scenario broj dva.

Prema ovom izvoru Blica, onda će Flora Brovina, kao najstarija poslanica koja će voditi konstitutivnu sjednicu Skupštine pokušati "skrenuti" sa dnevnog reda predviđenog od strane starog saziva Predsjedništva Skupštine.

Prema istom izvoru, Brovina će pozvati PDK da predloži kandidata za predsjednika Skupštine, pozivajući se na to da je PDK najveća partija nakon izbora od 8. juna, i na taj način im pripada mjesto predsjednika Skupštine.

U ovoj situaciji, opozicioni blok stranaka, LDK-AAK-Iinicijativa ima dvije opcije kako se treba ponašati, kaže izvor blizak koaliciji.

Ili će šef Parlamentarne grupe LDK-AAK-Inicijativa održati govor ili će odmah bojkotirati sjednicu.

Osim poslanika koalicije, prema izvorima lista "Blic" očekuje se da sjednicu bojkotuju i poslanici VV i time neće biti kvoruma za nastavak konstitutivne sjednice.

U međuvremenu, međunarodni izvori se nadaju da će predsejdavajuća konstitutivne sjednice, Flora Brovina, poštovati agendu koja će u subotu biti pripremljena od strane starog saziva Predsjedništva, kako se ne bi dogodilo da dođe do paralizovanja Skupštine, a time i uspostavljanje institucija proisteklih iz prijevremenih parlamentarni izbora održanih 8. juna.