Novi izbori loše rješenje

Sve opcije su otvorene i sve je još uvijek neizvjesno oko većine od 61 glasa u Skupštini koja je potrebna za formiranje Vlade Kosova, izjavio je savjetnik premijera Kosova i član Demokratske partije Kosova Ardian Arifaj gostujući u emisiji Razgovor na RTK2.

"Još uvijek ništa nije završeno, postaje sve zanimljivije", ističe Arifaj, negirajući da su Samoopredjeljenju ponudili poziciju predsjednika Vlade.

Arifaj dodaje da je PDK pobjednik ovih izbora, te da mu samim tim pripada mjesto premijera i pravo da formira novu Vladu.

"Partija Ramusha Haradinaja, nema većinu za formiranje Vlade, bez obzira na informacije u medijima da će ta stranka oformiti novu Vladu."

Arifaj je rekao da je PDK nakon odluke Ustavnog suda dobila mandat da sastavi Vladu i da ima rok od 15 dana da obezbjedi većinum dodavši da su oni (PDK) otvoreni za razgovore sa svim političkim subjektima, osim sa onima koji žele da Kosovo vrate unazad.

"Vlada sa Demokratskim Savezom Kosova (LDK) možda bi bio najbolji mogući izbor i ta Vlada bi imala stabilnost", kaže Arifaj.

Profesor Ustavnog prava Riza Smaka je ocijenio da je izbor predsjednika Skupštine ključna tačka i bez toga se ne može dalje.

"Tek pošto izaberemo predsjednika parlamenta možemo govoriti o formiranju Vlade. Ustavni sud je dao svoje mišljenje koje u određenoj mjeri odstupa od odredbe u Ustavu, koja je jasna i precizna i apsolutno ne ostavlja dilemu."

"Ustavna odredba kaže da predsjednik Republike, nakon izbora i konsultacija sa političkim partijama, odnosno koalicijama, predlaže mandatare iz formacije koja u Skupštini ima potrebnu većinu, odnosno najmanje polovina plus jedan poslanik", kaže Smaka.

Profesor ustavnog prava ocjenjuje da u slučaju da ne dođe do formiranja vlade od strane PDK-a, u predviđenom roku od 15 dana, predsjednica bi tebalo da da prednost drugoplasiranaoj stranci, pa ako ni tada ne dođe do formiranja Vlade, onda se mogu očekivati novi izbori koji, prema njegovim riječima, nisu dobrodošli.

”Prema Ustavu Kosova, prva predizborna koalicija može da predloži svog kanditata za mandatara Vlade, pa će on podnijeti listu ministara koja ide na glasanje, a tek onda slijedi formiranje vlade”, kaže Smaka.

Profesor Smaka smatra da je predsjednica Kosova požurila sa traženjem mišljenja od strane Ustavnog suda Kosova, pre konsultacija sa koalicionim strankama.

Politički analitičar Shpend Kursani rekao je da misli da je PDK za tajno glasanje u Skupštini jer smatraju da na taj način mogu da obezbjede da i poslanici iz stranaka opozicionog bloka glasaju za Hashima Thaçija.

On dodaje da u Demokratskom savezu Kosova ima onih koji su nezadovoljni činjenicom da je LDK prihvatio da Haradinaj bude predložen za premijera.

"Neki nezadovoljni glasovi u Alijansi za budućnost Kosova, LDK, Samoopredjeljenju i Inicijativi mogu tajno da glasaju za Thaçija. Ali, čak i ako oni ne glasaju za Thaçija tajnim glasom mogu da ne glasaju za Haradinaja", smatra Kursani.

On ocjenjuje da postoje šanse da se formira vlada, te da nije isključeno da to opet učini PDK ukoliko se glasa tajno, ali ne isključuje ni opozicioni blok.

Kursani kaže da je svaka politička partija na Kosovu spremna da uđe u koaliciju sa bilo kojom političkom strankom.

"Iako se prije izbora svi drže svojih principa, nakon izbora svi žele da naprave koaliciju koja im donosi vlast", kaže on.

Kursani ističe da se pregovaračka moć PDK smanjila zbog opozicionog bloka i da je sada PDK spremna da ustupi mjesto premijera i pet, šest ili deset ministarstava samo da ostane na vlasti.

"Ja očekujem da dobijemo novu vladu a ne nove izbore. Vlada bi trebalo da bude uspostavljena što prije. Nemam nikakvu opciju koja je najbolja, meni izgledaju manje-više svi isto jer skoro svi vode desničarsku politiku", rekao je Kursani za RTK2.