Hoće li neko popustiti?

Nijedna strana, niti PDK, kao pobjednik izbora, ni koalicija opozicionog bloka LDK-AAK-Inicijativa za Kosovo (Nisma) nisu sigurni kako će uspjeti da formiraju vladu. PDK tako što ne može učiniti zbog činjenice da nijedna od političkih partija ne želi saradnju sa partijom Hashima Thaçija.

Politički inati da se ne uđe u koaliciju sa PDK, ali i stav samog PDK-a da ne popusti, može dovesti do institucionalne krize i ostavi zemlju bez vlade do jeseni.

Procedure oko izbora predsjednika Skupštine, a kasnije i formiranje Vlade može potrajati i do tri mjeseca. Konstitutivna sjednica Skupštine koju je predsjednica Arifete Jahjaga odredila za 17. juli malo je vjerovatno da će dovesti do izbora prvog čovjeka Skupštine, i to zato što obje strane tvrde da na osnovu glasova koje imaju njima pripada ovo mjesto. Od ovog datuma predsjednica treba započeti proceduru za mandatara oko formiranja vlade. Ali nije isključena i pauza ukoliko i pitanje predsjednika Skupštine ode pred Ustavni sud.

Publicista Halil Matoshi izražava zabrinutost da PDK u saradnii sa Predsjedništvom zemlje može izazvati institucionalnu krizu i odvede zemlju na vanredne izbore. S druge strane, Dren Doli iz Grupe za pravne i političke studije kaže da je odluka Suda već odredila koji su uslovi da jedna koalicija treba ispuniti kako bi formirala vladu u njene dvije faze.

Selatin Kllokoqi, iz Instituta D4D vjeruje da će sve ovisiti o broju i političkim kretanjima, kako bi imali jednu izabranu vladu negdje do kraja septembra, eventualno oktobra, a koja će odbaciti mogućnost ponovnih izbora. Prema njegovim riječima, isključenje novih izbora je signal koji je došao i od međunarodnjaka, jer bi zemlja bila uvučena u predugačak proces, za koji nismo sigurni da će garantovati drugačiju situaciju u odnosu na ovu s kojom se sada suočavamo.