Počinioce dovesti pred lice pravde

Atifete Jahjaga osudila paljenje makedonske zastave na protestu u Prištini i zahtjeva od organa reda da dovedu pred lice pravde počinioce.

Predsjednica Kosova je istakla da je pravo na protest garantovano ustavom i zakonima, ali da "ovakva ponašanja... imaju za cilj podstrekivanje mržnje koja su u suprotnosti sa vrijednostima i idealima koje imamo kao demokratsko društvo".


Demonstranti, uglavnom navijači Fudbalskog Kluba "Prishtina", okupili su se u centru grada na platou ispred Narodnog pozorišta odakle su uz povike otišli do Ambasade Makedonije.

Uprkos velikom broju pripadnika Policije Kosova koji su obezbjeđivali objekat Ambasade demonstranti su zapalili makedonsku zastavu oko 18.00 časova, poručivši vlastima Makedonije da Albanci neće mirovati sve dok šestorica njihovih zemljaka, koji su osuđeni u predmetu "Monstrum", ne budu oslobođeni.

Posredstvom društvenih mreža, Albanci sa Kosova pozvani su da se u petak, 11. jula, priključe masovnim protestima u Skoplju.

U Albaniji i na Kosovu u utorak su održani skupovi podrške Albancima u Makedoniji, koji su proteklih dana protestovali, nezadovoljni što su šestorica njihovih sunarodnika osuđena na doživotnu robiju zbog ubistva pet Makedonaca, 2012. godine.

Na protestu u Prištini, pod nazivom "Protiv nasilja nad Albancima u Makedoniji", zapaljena je makedonska zastava ispred ambasade te zemlje.

Na protestima u Tirani i Skadru, učesnici skupova, koji su se okupili preko društvenih mreža, uzvikivali su, između ostalih, parole "Skoplje, srce Albanije" i "Jedan narod, jedan san".

U više gradova širom Makedonije Albanci su proteklih dana protestovali nezadovoljni presudom kojom su šestorica njihovih sunarodnika osudjena na doživotnu robiju zbog ubistva pet mladih Makedonaca, uoči Uskrsa 2012. godine, kod sela Smiljkovci, nedaleko od Skoplja.