Cilja na mjesto predsjednika!?

Dnevnik "Zëri" piše da je Hašim Tači spreman da odustane od položaja premijera računajući da će mu za dvije godine biti ponuđen položaj predsjednika, dok će istovremneno njegova partija ostati na vlasti na centralnom nivou...

List "Zëri" navodi da je odlučnost opozicionog bloka da ne uđe u koaliciju sa njegovom Demokratskom partijom Kosova natjerala Thaçija da pregovara o položaju premijera.

Lider PDK je na parlamentarnim izborima 8. juna bio uvjeren da će treći put formirati vladu, ali nedostatak neophodnog broja poslanika natjerao ga je da opozicionim partijama ponudi položaj premijera kako bi njegova partija ostala još jedan mandat u vladi i time izbjegla odlazak u opoziciju.

Potpredsjednik PDK Hajredin Kuçi za "Zëri" je rekao da ne zna da li će o položaju premijera moći da se pregovara, dok s druge strane opozicione partije poručuju da ne nasjedaju na Thaçijeve priče da će prepustiti premijerski položaj.

Istovremeno, prema pisanju lista "Koha ditore", predsjednica Atifete Jahjaga nema dilemu u redoslijedu poteza u vezi s formiranjem institucija nakon parlamentarnih izbora - najprije skupština, a zatim mandatar, poruka je iz njenog kabineta, a sve pokušaje da se taj redoslijed promjeni ona naziva zlonamjernim.

U tom smislu list navodi da će njen prvi potez biti sazivanje konstitutivnog zasjedanja skupštine koje bi trebalo da bude održano za dva dana, da bi kasnije bio određen mandatar.

Zvaničnici iz kancelarije predsjednice potvrdili su za list "Koha ditore" da ima pokušaja da se na predsjednicu izvrši pritisak, mada ne objašnjavaju odakle taj pritisak dolazi, dok analitičari očekuju da će se prvi sukob Thaçijeve Demokratske partije Kosova i opozicionog bloka desiti već na inauguracionom zasjedanju povodom izbora predsjednika skupštine.

Jahjaga, tvrde izvori dnevnika, obećava poštovanje zakonskog i logičnog redoslijeda poteza u konstituisanju institucija, a njen portparol Arbër Vllahiu kaže za "Kohu ditore" da su sve informacije u kojima se 18. jul pominje kao datum održavanja konstitutivnog zasjedanja skupštine političke špekulacije čiji je cilj da dovedu ljude iz predsjedništva i samu predsjednicu pod politički pritisak.

List "Tribuna" u međuvremenu piše da Alexander Borg Olivier, bivši šef u kancelariji UNMIK, koji je angažovan kao strani advokat na Kosovu, nije želio da za taj list komentariše najnoviju odluku Ustavnog suda kojom je Thaçijevoj PDK dato pravo da predloži mandatara.

On, naime, objašnjava da je u pojedinim zemljama moguće predsjedniku partije koja je osvojila najveći broj glasova povjeriti da formira vladu, ali da na Kosovu to nije obavezno.

"Tribuna" prenosi i da se očekuje da će postizborni blok LDK-AAK-Inicijativa ove nedjelje odlučiti o raspodjeli skupštinskih funkcija.