Manjine ne biraju koalicionog partnera

Političke partije koje dolaze iz nevećinske zajednice na Kosovu neće birati koalicionog partnera. Važno za ove političke subjekte je participacija u izvršnoj vlasti, piše list "Zëri".

Predstavnici manjinskih partija izražavaju spremnost i otvorenost prema svim albanskim partijama kako bi pregovarali o mogućnosti saradnje u vlasti.

Nakon predstavnika Srba, a posebno liste "Srpska" koji su prošle sedmice boravili u Beogradu i složili se sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem da uđu u Vladu sa albanskim subjektima koji imaju većinu u Skupštini, izgleda da će i manjine pratiti ovaj put.

Srbi sa liste "Srpske" imaju 9 mjesta (plus jedno koje pripada Rašiću koji je također rekao da će ući sa većinom), što čini 10 mjesta, kod manjina situacija će biti malo drugačija pošto oni mogu imati različite stavove.

Deset mjesta imaju Srbi, ali i ostale manjine imaju također 10 mjesta.

Jedan od predstavnika iz ostalih manjina je govorio za list "Zëri". Riječ je o predstavniku turske nacionalne zajednice, Mahiru Jagcilaru, koji je za list "Zëri" rekao da on kao predstavnik Turaka (sa dva mjesta koliko ima u Skupštini Kosova) će ući u vladu sa većinom. Narednih dana se očekuju i izjave ostalih predstavnika manjinskih zajednica.