Njihov zajednički stav je da

Četiri opozicione partije kosovskih Albanaca su odlučile da odbiju svaku ponudu Hashima Thaçija za sastav nove vlade.

Iako prva po broju osvojenih glasova na parlamentarnim izborima, održanim 8. juna, Demokratska partija Kosova Hashima Thaçija po svemu sudeći neće imati sa kim da formira vladu. Opozicione albanske partije su odlučile da pristanu na ponudu za formiranje koalicione vlade.

Demokratski savez Kosova Ise Mustafe, Alijansa za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja, Nisma Fatmira Limaja i Samoopredjeljenje Albina Kurtija dogovorili su da odbiju svaki Thaçijev poziv za razgovore o pitanju formiranja nove kosovske vlade.

Nakon zajedničkog sastanka ovih partija saopšteno je da ni kao posebne partije, a ni kao koalicija neće prihvatiti bilo kakve konsultacije sa PDK-om.

"Mi koalicija LDK-AAK-NISMA i Samoopredjeljenje, ni kao koalicija a ni kao političke partije, nećemo prihvatiti poziv PDK-a, a ni od mandatara ove partije, da budemo dio bilo kakvih konsultacija oko formiranja nove vlade", piše u zajedničkom saopštenju ove koalicije.

Mandatar za sastav nove vlade ove koalicije Haradinaj je izjavio da su partije približile stavove povodom pitanja formiranja buduće vlade, te da je njihov zajednički stav da "nema vlade Thaçi 3".

Ove partije kosovskih Albanaca su odmah poslije izbore formirale koaliciju, predstavile svog mandatara i podjelile ministarska mjesta, vjerujući da Thaçi neće moći sam da formira vladu.

Rezultati izbora, koje je saopštio CIK, pokazuju da Demokratska partija Kosova sa osvojenih 30,38 posto glasova ne može sama da formira vladu. Prema CIK-u Demokratski savez Kosova je osvojio 25,24 posto, pokret Samoopredjeljenje 13,59 posto, Alijansa za budućnost Kosova 9,54 posto i Limajeva Nisma 5,15 posto.

Inače, očekuje se da dilemu o mandataru nove vlade razriješi Ustavni sud. Svoju odluku Sud će saopštiti narednih dana. Predsjednica Jahjaga je zatražila od Ustavnog suda razjašnjenje Ustava, u dijelu koji se odnosi na njene odgovornosti, kako bi znala kome da ponudi mandat za sastav buduće vlade, nakon izbora održanih 8. juna.

Ovo pojašnjenje je zatraženo nakon što su opozicione partije postigle dogovor o formiranju skupštinske većine, iako je na izborima pobjedila Demokratska partija Kosova.