Privatnost je osnovno ljudsko pravo

Skupština Kosova bi uskoro trebala da usvoji izmjene Zakona o zaštiti ličnih podataka u cilju usklađivanja sa zahtjevima Evropske unije. Projektom vrijednim 1,5 milion eura Evropska unija pomaže kosovskim institucijama u zaštiti privatnosti kao osnovnog ljudskog prava.

Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka kažu da su za tri godine obavili 171 inspekciju od kojih je jedna rezultirala odlukom da se uništi preko million nezakonito prikupljenih ličnih podataka i kopija ličnih podataka od strane operatera mobilne telefonije Vala i Z mobile. Dodaju i da je njihov posao otežan većom upotrebom interneta i socijalnih mreža, prenosi RTK 2.

"Na Kosovu nije bilo kadrova koji su imali bilo kakva saznanja o zaštiti ličnih podataka tako da smo nas petoro koji smo imenovani u Skupštini kao državni nadzornici, bili ti koji smo morali da sprovodimo nešto sasvim novo na Kosovu", kaže Aleksandar Spasić iz Agencije za zaštitu ličnih podataka.

Projektom vrijednim 1,5 milion eura Evropska unija pomaže kosovskim institucijama u zaštiti ličnih podataka. Evropski put Kosova uslovljen je poštovanjem privatnosti kao osnovnog ljudskog prava.

"Zaštita ličnih podataka jeste nova tema na Kosovu. Usklađivanje kosovskih zakona sa standardima EU jeste jedan od ključnih kriterijuma za liberalizaciju viza i dio evropskih integracija. Takođe, u Izvještaju Evropske komisije o napretku iz 2013. godine navodi se da Kosovo mora da jača samo sprovođenje zakona, dalje ga usklađuje sa direktivama EU i ojačava kapacitete ove nezavisne institucije", rekla je Ivon Gogol iz Kancelarije EU na Kosovu.

Agencija za zaštitu ličnih podataka osnovana je prije tri godine sa ovlašćenjem da vrši nadzor javnih i privatnih ustanova koje prikupljaju lične podatke građana u cilju zaštite privatnosti stanovnika Kosova. Zaštita ličnih podataka zakonski je regulisana 2010. godine, a osnivanje Agencije za zaštitu ličnih podataka uslijedilio je godinu dana kasnije.