Nakon odluke Ustavnog suda

Portal Indeksonline je saznao da je Ustavni sud odlučio da predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga za mandatara odredi Hashima Thaçija za mjesto budućeg premijera iz Demokratske partije Kosova, a ukoliko Thaçi ne dobije podršku, onda kandidat za premijera će biti druga osoba iz iste partije.

Isti izvori su za portal Indeksonline rekli da je tokom pojašnjenja pitanja predsejdnici, svi su bili za, sem jednog amričkog sudije koji je bio protiv ove odluke.

Inače, Indeksonline je dan ranije izvjestio da će Ustavni sud odličiti da Jahjaga da ime mandatara iz pobjedničke partije na izborima održanim 8. juna, odnosno PDK.

Ustavni sud Republike Kosova donio je odluku o zahjevu predsjednice Kosova Atifete Jahjaga o kompatibilnošću člana 84. [Nadležnosti Predsjednika] stava 14. sa članom 95. [Izbor Vlade] Ustava Kosova.

Ustavni sud će, kako je saopštio, objaviti svoju odluku u dogledno vrijeme.

Predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga, 19. juna zatražila je razjašnjenje od Ustavnog suda u vezi mandatara buduće vlade Kosova i njenih odgovornosti.

Ovaj zahtev sudu je podnijet u cilju razjašnjavanja ustavnog djelovanja predsjednice Kosova u vezi sa određivanjem mandatara za formiranje Vlade, nakon prijedloga političke partije ili koalicije koja čini većinu u Skupštini, kao i izbora vlade.

Dodaje se da predsjednica smatra da će se ovim zahtjevom osigurati pravičan i kredibilan proces, a koji će omogućiti demokratsko funkcionisanje državnih institucija.