Priprema se scenario jedne sveukupne privremene vlade

Prema izvorima lista "Botapress" iz Brisela u tehničkom vladinom kabinetu neće biti ni Hashima Thaçija ni Ramusha Haradinaja! "Kovertu" će ovoga puta iz džepa izvući Samuel Žbogar.

"Zabrinuti" situacijom u zemlji, kao rezultat političkog rivalstva i mogućnosti destabilizacije na Kosovu zbog stvorene situacije od strane opozicionog bloka, zapadne diplomate u Briselu pripremaju scenario jedne sveukupne privremene vlade, koja će imati jasnu evropsku agendu, završiti izbornu reformu, započeti i okončati amandmane na Ustav, pogotovo u ove dvije tačke: izbor predsjednika i izbor vlade.

Svi ovi prioriteti koji se spominju u Memorandumu međunarodnih diplomata trebaju se ispuniti samo ukoliko Kosovo osigura jednu politički stabilnu vladu u narednom periodu. Jedan od scenarija kojeg zapadne diplomate smatraju pogodnim je forimiranje sveukupne vlade od strane svih parlamentarnih grupa na Kosovu. Na osnovu ovog scenarija, političke partije bi imenovale na državna mjesta stručnjake, a ne nužno uvijek osobe sa političkom pozadinom.

Prema ovom scenariju, očekuje se da ova (tehnička) vlada vodi zemlju u naredne dvije godine, do marta 2016. godine. Kako bi to uspjela, političke partije koje bi bile predstavljene bi trebalo potpisati sporazum kojim bi se složile da Skupština sebe raspusti marta 2016. godine.

Znači prema međunarodnom scenariju tehnička vlada bi predstavljala cijeli politički spektar Skupštine Kosova, dok bi izabrane osobe morale biti odgovorne za svoje odluke, jer oni moraju odlučiti o pitanjima od nacionalnog značaja.

Ali cijeli problem leži kod pozicije premijera, ko će biti na ovom mjestu do marta 2016. godine. Sav ovaj scenario pripremljen od međunarodnjaka navodi na to da će i ime premijera biti izvučeno iz "koverte", isto kao što se desilo u slučaju predsjednice Jahjage.

Izvori lista "Botapress" iz Brisela ukazuju na to da će međunarodna zajednica čekati da vidi kolika je politička snaga kosovskih političara. Ukoliko politički faktor Prištine nije u stanju da iznađe odgovarajuće rješenje za zemlju, čini se da će još jednom "riječ uzeti" međunarodni faktor.

Izvori lista dalje dodaju da ovoga puta je moguće da "koverat" o premijeru u Prištinu donese Samuel Žbogar, predstavnik Catherine Ashton na Kosovu.

Prema istim izvorima, u tehničkom vladinom kabinetu neće biti niti Hashima Thaçija niti Ramusha Haradinaja.

(Bota press)