Ove grupe nose visok nivo opasnosti

Na Kosovu su u porastu prijetnje od ekstremnih vjerskih grupa, ocjenio je direktor Centra za bezbjednosne studije iz Prištine, Florian Qehaja...

"Evidentno je da ove grupe nose visok nivo opasnosti, jer su, kao što znamo, bili i u ratnim žarištima", rekao je Qehaja.

On je ocjenio da bezbjedonosne institucije Kosova treba takve grupe da posmatraju, istražuju i prisluškuju, na osnovu odluke suda, kako bi im se lakše sudilo.

"Bilo kako bilo, kosovska policija i tajna služba imaju slabu saradnju na operativnom nivou", kazao je Qehaja.

On je ukazao da su socialni nemiri i vjerski ekstremizam izazovi u porastu, zbog čega ovim elementima treba dati prioritet, prenosi "Express".

Cilj napada esktremista su institucije na Kosovu i policijske stanice, EULEX, kamp Bondstil i američke trupe u sastavu KFOR-a stacionirane u Uroševcu. U saopštenju, kosovska policija smiruje javnost tvrdeći da nema mjesta zabrinutosti jer "nema informacija o direktnim prijetnjama terorističkih napada na institucije, građane ili druge ciljeve".

Napadi i u Albaniji

Pozivajući se na izvore iz obavještajnih službi, albanski mediji upozoravaju da je više od deset Albanaca sa Kosova pri kraju sa šestomjesečenom obukom za samoubilačke napade na Kosovu. A mogući su napadi i u Albaniji.

Trojica džihadista sa Kosova uhapšeni zbog terorizma

Policija Kosova je uhapsila trojicu džihadista iz te srpske pokrajine, koji su se na strani Al Nusre borili u Siriji.

Lisice na ruke su stavljene Iliru Berishi (25), Jetmiru Kuquku (22) i Sedatu Topojaniju (30). Oni su bili povezani s radikalnim grupama u Makedoniji i Albaniji, a najmanje tri puta su sa Kosova odlazili na bojišta u Siriju.

Uhapšeni Berisha i Kuqaku su iz Kačanika, a Topojani, učenik prištinske medrese Alaudin, iz Eleza Hana. Sva trojica su članovi navodne nevladine organizacije Rinija islame – Kačanik (Islamska omladina – Kačanik). Ukoliko se utvrdi da su bili povezani sa terorističkim grupama, njima prijeti dvadesetogodišnja kazna zatvora.

Navodna nevladina Rinija islame – Kačanik nema direktora ili predsjednika već emira (termin koji se upotrebljava u islamskim zemljama i izjednačen je sa carom), a zamjenik emira je bio uhapšeni Ilir Berisha. Emir ove organizacije je Lavderim Muhaxheri (25), lider albanskih vojnika u Siriji. On je prethodno radio za KFOR u kampu Bondstil i za NATO u Avganistanu. U Bondstilu je radio do 2010. godine, nakon čega je otišao u kamp NATO-a u Avganistanu gdje je ostao dvije godine, a potom odlazi u Siriju gdje se bori u jedinici mudžahedina.