Ministarstvo razmatra ove slučajeve

Kancelarija glavnog revizora (KGR) je pronašla prevare kada je riječ o korisnicima socijalnih primanja. U izvještaju objavljenom prije neki dan na zvaničnoj stranici ove kancelarije piše da je bilo slučajeva isplate osnovnih penzija i nakon smrti korisnika, čak i pet godina poslije smrti.

Veliki broj korisnika socijalne pomoći, čak oko 10 posto, proizilazi da su varali, ili nemaju potrebnu dokumentaciju koja služi da dokažu da su ispunjeni neki kriteriji da bi postali dio društvene sheme na Kosovu. U međuvremenu, dužnosnici Ministarstva rada i socijalnog staranja kažu da su ovi slučajevi u procesu razmatranja.

Prema riječima Muhameta Gjocaja iz Departamenta za socijalnu zaštitu u Ministarstvu rada i socijalnog staranja postoji ekipa koja se bavi ovim slučajevima:

"Mi stalno imamo monitoring ekipu na terenu koja prati rad opštine, da su odabrani slučajevi u skladu sa uslovima i kriterijima. Ukoliko se pronađu slučajevi koje je opština ubacila u program socijalne pomoći, mi obavještavamo opštinu i automatski obavještavamo i porodicu koja nije ispunila uslove. Tako da oni ne mogu biti korisnici socijalne pomoći", rekao je Gjocaj.