Ko će biti predsjednik Skupštine Kosova

Izvori lista "Tribuna" su rekli da ukoliko nijedan politički blok se ne povuče sa trenutnih pozicija zemlja bi mogla ponovo otiči na nove izbore koji bi se održali na jesen.

Isti izvori su pojasnili da dok se čeka da Ustavni sud  odgovori na pitanje mandatara nove vlade, izbori bi mogli biti spominjani i na dan konstituisanja Skupštine Kosova.

Oba tabora još uvijek ne znaju koji od njih može predložiti predsjednika Skupštine i kada dođe do ove neizbježne tačke novi poslanici se moraju obratiti na interpretaciju Ustava ili da pokušaju da izaberu novog predsejdnika, ne zanjući da li time krše najviši pravni akt.

Ustav ne ostavlja prostora da se predsjedavajući Skupštine predlaže dva ili tri puta. Čak i pravilnik Skupštine i Ustav govore o jednom kandidatu za predsjednika Skupštine, koji, ako se ne može izabrati, nameće da se nova Skupština raspusti, a zemlja ode na prijevremene izbore.

Nakon potvrde rezultata, u roku od mjesec dana, očekuje se da predsjednik sazove prvu konstitutivnu sjednicu. Ali to može biti i posljednja sjednica ovog saziva...