Tri poslanika iz bošnjačke zajednice

Zvanično objavljivanje izbornih rezultata sa izbora održanih 8. juna od strane CIK-a, pokvario je "račune" političkih stranaka u Prizrenu, dovodeći do toga da ovaj centar predstavlja samo šest poslanika iz redova albanske zajednice (ranije je bilo rečeno da će ih biti osam, znači dva manje) i šest iz redova manjinskih zajednica.

Prema službenim podacima ovoga puta je van Skupštine Kosova ostao poslanik Nait Hasani (PDK), koji je već nekoliko godina bio dio zakonodavnog tijela. Hasani je i u prošlom mandatu ušao u Skupštinu nakon oslobađanja mjesta nekih poslanika koji su prešli u izvršnu vlast.

Najveći broj poslanika iz Prizrena dala je Demokratska partija Kosova (PDK), Nezir Çoçaj, Edita Tahiri i Lulejta Veselaj-Gutaj. Uprkos tome što je druga stranka, LDK je dala samo jednog poslanika Hatima Baxhakua, koliko imaju i druge dvije "manje" partije, Pokret Samoopredjeljenje - Mytaher Haskukëa i Inicijativa za Kosovo (Nisma), Zafir Berisha.

AAK nema nijednog poslanika iz Prizrena.

Čak je i bivši poslanik i bivši gradonačelnik Prizrena, Ekrem Kryeziju ostao van parlamenta.

Za razliku od izbora održanih 2010, kada je Prizren dao samo četiri poslanika iz redova albanske zajednice, u ovom sazivu će ih biti dva više.

Osim albanskih poslanika, Prizren će imati i poslanike iz redova manjinskih zajednica.

Bošnjačku zajednicu iz Prizrena će predstavljati dva poslanika iz redova Koalicije Vakat, Rasim Demiri i Duda Balje, jedan iz Nove Demokratske stranke, Emilija Redžepi.

Tursku zajednicu će predstavljati dva poslanika, Mahir Jagcilar i Mufera Srbica Şinik i jedan poslanik iz redova partije KOSOVAKI NEVI ROMANI PARTIA - Kujtim Paçak.