Bezbjednije šetati Prištinom nego Beogradom

Lideri političkih stranaka na Kosovu su demokratski izabrani lideri, a ne kriminalci. Oslobodilačka vojska Kosova bila je jedna od najuspješnijih gerilskih armija u modernoj evropskoj historiji i kao politički lider Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) veoma sam ponosan što smo osvojili slobodu boreći se protiv zlog režima Slobodana Miloševića, kaže u razgovoru za list "Danas" Hashim Thaçi, predsjednik Vlade Kosova, odgovarajući na pitanje kakvu bi poruku Kosovo poslalo ako bi Ramush Haradinaj, nekadašnji ratni komandant OVK, postao premijer u narednom sazivu vlade.

Thaçi ističe da je Kosovo "odbrambenim ratom" takođe u krajnjoj liniji "pomoglo Srbiji da se otarasi tog diktatora".

Kako teku pregovori vaše Demokratske partije Kosova o formiranju nove vlade i s kime razgovarate o tome? Postoji li šansa da se stvori "velika koalicija" PDK, Demokratskog saveza Kosova i Alijanse za budućnost Kosova?

- Dozvolite mi da najprije kažem da su to bili potpuno demokratski izbori, organizovani prvi put na cijeloj teritoriji republike, uključujući sjever. Sve stranke su prihvatile rezultate, a PDK je pobjedila na izborima sa veoma komotnom razlikom. Mi smo čak povećali broj naših poslaničkih mjesta, što je dobar uspjeh za treći mandat. Sada čekamo konačnu potvrdu poslaničkih mjesta i zvanično formiranje kosovskog parlamenta. Nakon što budu preduzeti svi nužni zakonski koraci, očekujemo da nam predsjednica dodjeli mandat za pregovore o koaliciji i stvaranju nove vlade. Otvoreni smo za diskusije sa svim strankama koje žele da se nastavi ekonomski program, kreiraju radna mjesta i evropske integracije.

U slučaju da ne budete dio vlade, da li će se promjeniti stav Prištine o dijalogu s Beogradom?

- Kao jasni pobjednici izbora, očekujemo da vodimo vladu u naredne četiri godine. Pitanje mandatara je sada pred Ustavnim sudom, i mi ćemo poštovati svaku odluku suda. Kakav god da bude format vlade, dijalog sa susjedima je suštinski uslov za evropsku integraciju. Kosovo je uspjelo da uspostavi jasnu granicu sa Srbijom i nema nikakve sumnje da je Srbija morala da prihvati ustavni i zakonski okvir Kosova kao jedinog zakonodavca na sjeveru Kosova. To je put u jednom smjeru koji će se nastaviti kao okosnica uspostavljanja normalnih odnosa na Balkanu. Ja kao premijer i bilo koji budući premijer u godinama koje dolaze slijedićemo evropski put koji je uslovljen nastavkom dijaloga sa susjedima.

Koji resori bi mogli da pripadnu Srbima u novoj kosovskoj vladi?

- Srpska manjina ima Ustavom zagarantovano mjesto u vladi Republike Kosovo. O preciznoj prirodi njihovog učešća u narednoj vladi biće pregovarano nakon potvrđivanja rezultata i početka pregovora o formiranju nove vlade.

Šta će biti osnovni ciljevi nove vlade Kosova ukoliko ponovo preuzmete premijersku funkciju?

- Glavni fokus moje vlade biće radna mjesta, radna mjesta i radna mjesta. Sve ostalo proističe iz našeg plana o pokretanju nove misije ekonomskog razvoja. Naša prva misija bila je da se oslobodimo lošeg režima Srbije, naša druga misija bila je da proglasimo nezavisnost i uspostavimo međunarodno priznatu poziciju, a nova misija biće da ubrzamo ekonomski razvoj utemeljen na čvrstim rezultatima našeg posla u prethodnim godinama. Izgradili smo 1.500 kilometara puteva i auto-puteva u proteklih sedam godina, izgradili smo 140 škola i imali smo prosječan rast bruto domaćeg proizvoda za 4,5 odsto u posljednjih šest godina. To je veoma dobra osnova za nastavak naših reformi i napora za stvaranje radnih mjesta.

 Na koji način bi vaša vlada radila na unapređenju bezbjednosti srpske zajednice i povratku Srba?

- Srpska zajednica je bezbjedna u novom, nezavisnom Kosovu. Statistički, bezbjednije je šetati se Prištinom nego Beogradom. Moramo da se postaramo da primjenimo rezultate dijaloga kako bi se situacija normalizovala. Ljudima je potrebna normalnost da bi se osjećali bezbjednim i potrebna im je normalnost da nastave svoj život. Radićemo zajedno kako bismo uspostavili povjerenje u našoj državi, mada ne treba da zaboravimo da je Kosovo bilo suočeno s prijetnjom od genocida prije samo 15 godina. I dalje kopamo leševe skrivene u Srbiji i treba da zatvorimo bolna poglavlja kako bismo se kretali u pravcu uspostavljanja potpuno normalnih odnosa koji će biti od koristi Albancima, Srbima, Turcima, Bošnjacima, Romima i svim ostalim Kosovarima.

Koja su vaša očekivanja od naredne faze briselskih pregovora?

- Na kraju cijelog procesa imaćemo puno priznanje stvarnosti, uključujući nezavisno Kosovo, kao suštinski dio balkanske arhitekture. Nemam nikakve sumnje da se krećemo u tom pravcu.

"Park mira" je nova barikada na Ibru

Da li mislite da je vaša izjava da je "Park mira bio sraman čin postavljanja nove barikade" doprinijela kasnijim nemirima u Mitrovici?

- Ponavljam još jednom, podizanje nove barikade nasred mosta je sraman čin. To neće prihvatiti EU, to neće prihvatiti svi građani Mitrovice, ni na jugu ni na sjeveru - jer je ljudima dosta podjela, oni žele dobru ekonomiju i saradnju. Očekujem da barikade, čak iako ih nazivaju "mirovni parkovi", budu uklonjene kako bi ljudi mogli slobodno da se kreću. Apelujem na lidere opštinskih zajednica da misle o tome kako će da riješe svoje lokalne probleme, a ne da uvećavaju probleme. Mi moramo biti čvrsti. Nikakvi parkovi, sportski tereni ili bašte ne mogu biti podizani nasred puteva ili mostova, bilo to u Prištini, Beogradu, Njujorku ili Mitrovici. Taj takozvani park predstavlja ismevanje mirovnih napora. Ali mi ne smijemo da podlegnemo provokacijama onih koji pokušavaju da odlože primjenu Briselskog sporazuma. Još važnije jeste da se fokusiramo na uspostavljanje kosovskog suda na sjeveru i omogućimo punu integraciju ovog dijela u naš zakonski sistem.