Centralna izborna komisija Kosova (CIK) saopštila je da će danas, četvrtak, objaviti konačne zvanične rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, održanih 8. juna.

Nakon priznavanja zvaničnih izbornih rezultata, skupstina Kosova treba u roku od 30 dana da održi konstitutivnu sjednicu. Zvanično priznavanje rezultata izbora može da uslijedi tek nakon što se okončaju svi žalbeni procesi političkih partija koje imaju pravo žalbe pri Žalbenoj komisiji i potom u pred Ustavnim sudom.

Ovaj proces može trajati najmanje pet dana i zbog toga se rezultati izbora ne mogu verifikovati prije 2. jula.

Na prvoj sjednici skupštine Kosova se očekuje da se glasa za novog predsjednika skupštine i pet potpredsjednika.

Uporedo sa ovim, presjednica Kosova Atifete Jahjaga treba da da mandat mandataru za formiranje vlade i potom da se odredi datum konstitutivne sjednice na kojoj će se glasati o novoj vladi.

U međuvremenu, mandatar ima rok od 15 dana da formira novu vladu.

Ako prvi put ne uspije glasanje u skupštini, predviđeno je da predsjednica Kosova odredi drugi mandat za formiranje vlade, za šta mandatar ima rok od samo 10 dana.

Ako u oba slučaja ne uspje glasanje o novoj vladi, slijede vanredni izbori.

S obzirom na sve navedene uslove, konstituivna sjednica skupštine Kosova može se održati najkasnije 3. avgusta, javljaju mediji.

Prema preliminarnim rezultatima CIK-a, objavljenim 9. juna, Demokratska partija Kosova (PDK) Hashima Thaçija ostvarila je izbornu pobjedu na vanrednim izborima 8. juna.

Na osnovu 99,62 odsto prebrojanih glasova, što ne uključuje uslovne i glasove putem pošte, PDK je osvojila 30,72 odsto glasova.

Na drugom mjestu je Demokratski savez Kosova (LDK) Ise Mustafe sa 25,72 odsto, a treći Pokret Samoopredjeljenje sa 13,51 posto.

Alijansa za budućnost Kosova (AAK) Ramusha Haradinaja osvojila je 9,58 odsto glasova, a u skupštinu Kosova ulazi još Incijativa za Kosovo Fatmira Limaja i Jakupa Krasniqija sa 5,24 osvojenih glasova.