Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je u Bukureštu da je Kosovo važan činilac mira i stabilnosti u regionu i da je kao prioritet postavilo pitanje dobrosusjedskih odnosa.

Učestvujući na sastanku Procesa saradnje jugoistočne Evrope Jahjaga je rekla da buduća saradnja između zemalja regiona treba da bude usredsređena na trajni mir i stabilnost i da sve zemlje na tome treba da rade zajedno.

"Mi smo imali tešku prošlost iz koje moguće da se nismo još potpuno oporavili i čije posljedice još uvijek nastavljamo da ispaštamo, ali smo u toku ujedinjenja u pravcu obećavajuće vizije za slobodu, mir, stabilnost i prosperitet", rekla je Jahjaga.

Ona je dodala da će Kosovo nastaviti da bude promoter dobrosusjedskih odnosa.

"Dobri odnosi se ne grade samo potpisivanjem sporazuma, nego primjenom tih sporazuma. Ne putem barikada. Nego putem, u punom smislu riječi, dijaloga koji će udaljiti te prepreke u pravcu saradnje", rekla je ona.

Ona je rekla da je Kosovo tu istrajnost pokazalo u procesu dijaloga sa Srbijom, što je bilo jedno od najtežih pitanja koje je zahtjevalo veliku hrabrost.

"Nijedna saradnja u regionu neće biti kompletirana bez učešća Kosova, nijedna regionalna politika neće biti potpuno implementirana bez uključivanja Kosova, i Evropska zajednica neće biti potpuna bez potpunog članstva zemalja Zapadnog Balkana", rekla je Jahjaga.