Nakon pregovora

Sami Lushtaku, Ismet Haxha i Sahit Jashari su se noćas predali policiji, koja ih je prebacila u zatvor u Dubravi. Predaja je nastupila pošto su timovi odbrane i članovi porodica okrivljenih pregovarali sa pravosudnim institucijama - EULEX-om, kosovskom policijom i zatvorskom službom.

Sin Sami Lushtakua je rekao da im je ispunjen uslov da se suđenje pripadnicima "Dreničke grupe" ne održava u sjevernom dijelu Mitrovice, prenose mediji.
 
Trojica pripadnika "Dreničke grupe" su nekoliko minuta poslije ponoći krenula put zatvora "Dubrava".

Pregovori o ispunjavanju njihovih uslova su trajali tri dana za redom, a za to vrijeme je bilo nejasno da li se optuženi nalaze u Kliničkom centru, jer ni policiji, ni ljekarima njihove pristalice nisu dozvoljavale da uđu u sobe, u kojima su se nalazili.

Prvo ročište za "Dreničku grupu", optuženu za ratne zločine na Kosovu, je održano u četvrtak u sudu u sjevernom dijelu Mitrovice bez Lushtakua, Haxhe i Jasharija.

Predsjednik sudskog vijeća za ovaj slučaj Darius Silicki, je naredio da se svi pritvoreni iz ovog slučaja uhapse i drže u zatvoru Dubrava, a policija je u poslijepodnevnim satima izdala nalog za hapšenje.

Trojica pripadnika Dreničke grupe, predvođena Lushtakuom, inače predsjednikom opštine Skenderaj, su iz bolničkog pritvora pobjegla prije tri dana, nezadovoljna što će glavno sudsko ročište po optužbama za ratne zločine dok su bili pripadnici OVK, biti organizovano u Osnovnom sudu u sjevernom dijelu Mitrovice.