20 mjesta za manjine

Manjinskim zajednicama garantovano je 20 poslaničkih mjesta u skupštini Kosova poslije izbora 8. juna, 10 za Srbe i 10 za ostale, piše "Tribuna".

Prašina koja se podigla prije raspuštanja Skupštine Kosova oko rezervisanih mjesta za manjinske zajednice očekuje se da se ponovo vrati u izborno vrijeme i to zbog činjenice da kod prištinskih vlasti postoje nesuglasice oko garantovanih mjesta, navodi "Tribuna".
Jedan neimenovani kosovski zvaničnik rekao je listu da, dok jedna strana smatra da će manjinska zajednica nakon izbora imati tačno 20 mjesta, druga strana je ubijeđena da ova zajednica može da dobije i više mandata nego 20 ako učešće manjinskih građana bude veliko.
"Dispozitiv koji određuje pitanje garantovanih mjesta sada je počeo da se interpretira dvosmisleno. Ovo će u narednim danima donijeti glavobolju obzirom da pripadnici srpske zajednice koji su sada već počeli da se mobilišu za izbore, insistiraće da dobiju više nego 10 garantovanih mjesta", rekao je taj neimenovani prištinski zvaničnik.
U Ahtisaarijevom planu, koji je i temelj Ustava Kosova, manjinskim zajednicama je data mogućnost za predstavljanje u Skupštini Kosova, iako ne dobijaju mandate slobodnim glasanjem, objasnio je on.
Prema njegovim riječima, za prva dva mandata je određeno da im se pored 20 garantovanih mjesta daju i mandati dobijani glasanjem, ali ovo je vrijedilo samo za dva mandata i ne za više.
Ovaj zvaničnik je mišljenja da, ako se Srbima daje mogućnost da dobijaju više nego 10 mjesta u Skupštini, onda bi se desila "najveća diskriminacija albanskoj zajednici kao većini na Kosovu".
"Albanci ni u kakvim oklnostima ne mogu da imaju više od 100 mjesta u Skupštini. Zbog toga, ako Srbi pretenduju da dobiju 20 mjesta, automatski se Albancima ukida 10 mjesta iz kvote od 100 mjesta", rekao je on.
"Skupština ima 120 poslanika biranih tajnim glasanjem na osnovu otvorenih lista. Mandati se u Skupštini dijele između svih partija, koalicija, građanskih inicijativa i nezavisnih kandidata u skladu sa validnim glasovima. U okviru ovoga 20 od 120 su garantovana mjesta za predstavljanje nevećinskih zajednica na Kosovu", kaže se u Ustavu Kosova.
U Ahtisaarijevom planu bilo je određeno da "nakon dva izborna ciklusa partije, koalicije, inicijative i nezavisni kandidati koji su se izjasnili da predstavljaju srpsku zajednicu imaće broj mandata u Skupštini Kosova putem otvorenih izbora minimum 10 garantovanih mjesta ako je broj mandata manji nego 10".