Kosovo mora da ispuni sve uslove

Evropska komesarka za unutrašnja pitanja Cecilia Malmström izjavila je da je sve manje nade da će do liberalizacije viza za stanovnike Kosova doći do kraja ove godine, prenosi RTK.

Malmström koja ima nadležnost da da posljednju procjenu o tome da li je Kosovo ispunilo uslove o liberalizaciji, je u odgovoru na zahtjev poslanica Evropskog parlamenta Tanje Fajon i Ulrike Lunaček posebno istakla da liberalizacija viza može da uslijedi u trenutku kada Priština ispuni sve uslove koji su predviđeni uputstvima EU.
Lunaček i Fajon su zahtjevale prošleg mjeseca od Evropske komisije da se ubrza procedura i davanje upustva za ukidanje viza za stanovnike Kosova tokom ove godine.
Međutim, Malmström je u odgovoru dvema poslanicama EP istakla da je Evropska komisija uvijek bila jasna u zahtjevima vezanim za ovo pitanje i nikada Prištini nije davala prazna obećanja.
"Kosovo mora da ispuni sve uslove koji proizilaze iz putokaza i treba da demonstrira da u momentu kada se ukidaju vize neće postajati opasnost od migracije ili druge opasnosti koje se tiču bezbjednosti", navodi se u pismu Cecilie Malmström upućenom Evropskom parlamentu.
"Samo i isključivo kada se to desi, Evropska komisija će dati upustva za ukidanje viza za Kosovo", poručuje ona.
Lunaček i Fajon su odgovor Cecilie Malmström ocjenile obeshrabrujućim, javlja RTK.