Skupština nije uvrstila u dnevni red raspravu o Tribunalu

Predsjednik Skupštine Kosova, Jakup Krasniqi izjavio nakon sjednice predsjedništva skupštine da su iz američkog Stete departmenta stigle direktive da Skupština glasa o osnivanju tribunala.

Nakon sastanka predsjedništva rečeno je da se i dalje ne zna da li će pitanje Specijalnog suda koji bi trebalo da se bavi ratnim zločinima navedenim u izvještaju švicarskog senatora Dicka Martyja, uključujući trgovinu organima otetih i ubijenih Srba, biti na dnevnom redu sjednice Skupštine u četvrtak 10. aprila.

Predsjednik kosovske skupštine je rekao da jedan dio odgovornosti za stvaranje tog suda snosi Vlada Kosova, odnosno premijer i ministar pravde, koji su, po njemu, bili direktno uključeni u razgovore o sudbini EULEX-a i osnivanje tog suda, prenose TV Kohavizion i domaćii mediji.

On je rekao i da je predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga trebalo da pozove političke subjekte i da se konsultuje prije nego što je izrazila stav o sudu koji će se baviti zločinima OVK.

Šef poslaničke grupe LDK (Demokratskog saveza Kosova) Ismet Beqiri rekao je da je poruka svih međunarodnih faktora koji su ovih dana posjetili Kosovo u vezi tribunala bila jasna, dok je Glauk Konjufca iz Samoopredjeljenja rekao da se taj pokret kategorično protivi formiranju ad hok tribunala.

Šef poslaničke grupe AAK (Alijansa za budućnost Kosova) Ardian Gjini je izjavio da je do ovoga došlo zbog loše uprave u posljednjih 6 godina koja nije obezbjedila nezavisne pravne institucije.

List "Tribuna" je juče objavio da je lider Demokratske partije Kosova, a ujedno i premijer Hashim Thaçi u problemu jer su poslanici njegove stranke poslali signale da nisu spremni da glasaju za osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine.

Izvori lista su rekli da će Thaçiju biti veoma teško da ubjedi poslanike svoje stranke koji osnivanje ovog mehanizma vide kao direktan napad na OVK.