Kazne za carnski prekršaj 500 eura

Zbog sumnje da nije ispoštovana carinska procedura Policija Kosova i Carina započele su akciju oduzimanja nelegalnih vozila.

Za pojedine vlasnike preregistrovanih automobila ovih dana počinju problemi, zbog akcije oduzimanja vozila koju su preduzela Kosovska policija i Carina.

Zamjenik ministra Unutrašnjih poslova Kosova Saša Rašić potvrdio je za Jutarnji program RTK2 da je riječ o oduzimanju vozila za koja se sumnja da nije plaćena akciza i da postoji vjerovatnoća da je učinjen neki od carinskih prekršaja.

"Ovdje se radi o izvršenju krivičnog dijela prema Republici Srbiji, odnosno MUP-u Srbije, izbjegavanjem plaćanja srpske carine i falsifikovanjem dokumenata MUP-a Srbije. Samim tim izbjegnuto je i plaćanje određenih carinskih dažbina Kosovu. Učinjena su krivična dijela falsifikovanje dokumenata i izbjegavanje plaćanja carinskih dažbina", rekao je Rašić.

U Carini Kosova su potvrdili da će sva vozila kod kojih nije ispoštovana cairnska procedura biti oduzeta. Kazne za učinjeni carnski prekršaj iznose 500 eura, uz plaćanje ostalih carinskih dažbina koje su izbjegnute prilikom registracije vozila.

"Carina ne oduzima vozila koja su po propisama. Mi oduzimamao vozila za koja nađemo da postoji prekršaj i dokumentacija tih vozila nije u skladu sa svim sporazumima i propisima i zakonom", izjavio je portparol Carine Kosova Adriatik Stavileci. `

Građani su u nedoumici, nemaju ništa protiv da nelegalna vozila budu oduzeta, ali osuđuju postupke kosovske policije, jer prema njihovim saznanjima nije riječ o počinjenom krivičnom djelu.

Pojedini vlasnici oduzetih automobila nisu htjeli pred kamere, ali su nam neki od njih rekli da su uredno platili carinske dažbine, a u pojedinim slučajevima je došlo i do nesporazuma, pa su tim vlasnicima vraćena oduzeta vozila.