Zvanična potvrda za RTK

Evropska unija je i zvanično za RTK potvrdila da će se poseban sud baviti optužbama za ratne zločine počinjene na Kosovu, te da će funkcionisati u okviru pravosudnog sistema Kosova.

Suđenje za ratne zločine, sjedište na Kosovu, saslušanje svjedoka van Kosova, su samo neke činjenice sada već potvrđene a tiču se formiranja posebnog suda. Kancelarija EU je za RTK potvrdila da se ne radi na formiranju tribunala, već posebnog suda u okviru sudskog sistema Kosova.

"Ovaj sud bi imao sjedište na Kosovu, ali osjetljiva suđenja, kao što je saslušanje svjedoka, odvijala bi se van Kosova zbog same prirode optužbi", stoji u pismenom odgovoru Kancelarije EU.

EU navodi da ovaj sud nije usmjeren protiv Kosova, Oslobodilačke vojske Kosova ili prirode rata, već se radi o istragama povodom sumnji za teške individualno počinjene zločine.

"Sud će biti formiran nakon što Kosovo i EU razmjene pisma u vezi sa Specijalnom istraživačkom jedinicom i mandatom EULEX-a, te glasanja o tome u Skupštini Kosova", kaže se u saopštenju kancelarije EU.

O razmjeni pisama je govorio i premijer Kosova Hashim Thaçi ne željevši da potvrdi povezanost izmjena u misiji EULEX-a sa formiranjem posebnog suda.

"Sada je došlo vrijeme da se razmjene pisma između Kosova i EU, kada će se jasno odrediti da Kosovo ima dovoljno kapaciteta da vodi pravosudni sistem sa punim izvršnim mandatom", rekao je Thaçi dodavši, da će uloga misije EU biti konsultativna.

"Kosovo je spremno da se suoči sa svakim izazovom u svom pravosudnom sistemu, uz punu podršku međunarodne zajednice", rekao je Thaçi.
,
Prethodno je Direktor kancelarije za jugoistočnu Evropu u State Departmentu, Johnatan Moor izjavio u intervjuu za RTK da je formiranje posebnog suda važan proces kako bi se razjasnile teške optužbe.

"Sada se odlučuje o formiranju kosovskog suda, koji će raditi van Kosova a gdje će biti tretirane optužbe. Optužbe koje se navode u izvještaju Dicka Martyja su jedinstvene i ne odnose se na događaje tokom konflikta i stoga se trebaju tretirati van Kosova", rekao je Moor.

Poseban sud će u svom fokusu imati suđenja za zločine koje su počinili "pobunjenici kosovskih Albanaca u svom ratu sa Srbijom", piše agencija AP.

Ova agencija navodi da bi sud počeo sa radom sljedeće godine, te da se o pravilima rada suda vode razgovori sa kosovskim vlastima.

"Sud će simbolično imati sjedište na Kosovu, ali ključna suđenje kao što je saslušanje svjedoka vodiće se u Holandiji", rekao je za AP jedan zvaničnik, dodavši da o tome uskoro treba da odluči Skupština Kosova.

Na Kosovu je oko 10.000 ljudi poginulo tokom rata 1998-1999, dok se još oko 1.700 vodi kao nestalo.