Nakon 15 godina

Zvaničnici kancelarije Civilne avijacije Kosova saopštili su da je jučer poslije 15 godina otvoren gornji vazdušni prostor Kosova za civilne letove.

Oni su za TV Kohavizion rekli da je otvaranjem ovog prostora za letove na visinama većim od 8.700 metara počeo tranzit aviona, tako da je tokom jučerašnjeg dana zabilježeno 25 preleta.

Prema njihovim riječima, puštanjem ovog prostora, Kosovo neće dobiti ništa, dok će mađarska agencija Hungaro kontrol uzimati taksu kako bi pokrila troškove kontrola letova iz Budimpešte.

Kosovska Agencija službe vazdušne navigacije trenutno pregovara sa Hungaro kontrolom o pružanju nekoliko usluga preko kojih bi mogla da ostvari dobit.

Ovaj prostor je do sada bio zatvoren za vazdušni komercijalni saobraćaj, a do promjene situacije došlo je prije izvjesnog vremena kada je Savet NATO dao nadležnost za kontrolu letova Hungaro kontrolu za vremenski period od pet godina, prenosi TV Kohavizion.

Direktor makedonske agencije za civilnu avijaciju ACV Dejan Mojsoski ocijenio je da će se otvaranjem gornjeg vazdušnog prostora Kosova povećati i broj preleta aviona iznad Makedonije, čime će se povećati i prihodi za oko dva miliona eura.

On je ocjenio da će otvaranje vazdušnog prostora Kosova privući veće avio-kompanije, što će dovesti i do porasta konkurencije, javila je makedonska agencija MIA.