Od 64 poslanika, 44 ZA, 18 uzdržano i 2 protiv

Skupština Kosova izglasala je u načelu Nacrt zakona za opšte izbore Republike Kosova. Ukupno je za zakon glasalo 64 poslanika, od kojih je 44 glasalo ZA, 18 je bilo uzdržano i 2 protiv.

Vrijedno je napomenuti da poslanici iz Demokratskog saveza Kosova nisu bili prisutni na sjednici.

Također, zasjedanje Skupštine, na čijem dnevnom redu je razmatranje Nacrta zakona o opštima izborima počelo je u četvrtak bez učešća srpskih poslanika.

Poslanik Socijaldemokratske partije Saša Đokić rekao je agenciji Beta da 13 srpskih i četiri manjinska poslanika neće učestvovati u radu parlamenta dok se iz procedure ne povuče sporni nacrt zakona o opštim izborima na Kosovu.
 
"Poslanici albanskih partija žele da Skupština raspravlja o tom spornom zakonu dok srpski poslanici, u znak protesta, neće učestvovati ni u današnjem ni u narednim zasedanjima parlamenta sve dok se nacrt tog zakona ne povuče iz procedure", kazao je Đokić.  
U radu današnjeg skupštinskog zasjedanja, koje srpski poslanici prate iz prostorija svog poslaničkog kluba, učestvuje poslanička grupa 6+ sastavljena od predstavnika turske, bošnjačke i romske manjine.

Zaposleni u Opštini Gračanica održali su polučasovni protest ispred zgrade opštine i pozvali predstavnike nacionalnih manjina da ne učestvuju u radu Skupštine Kosova dok se iz procedure ne povuče sporni nacrt Zakona o
opštim izborima.
 
"Jedan takav zakon, koji je diskriminatorski ne samo za srpsku, nego i sve manjinske zajednice na Kosovu, nemoguće je da prođe. Pozivamo međunarodnu zajednicu kao najjači faktor na Kosovu da to ne dozvoli", rekao je na protestu direktor Građanske inicijative "Srpska" Vladeta Kostić.