Ovih dana se razmatra

Kosovare ovih dana neće samo obradovati vijest o povećanju plata i vijest o milionskim investicijama. Oni će se uskoro suočiti sa velikodušnošću državne "odmazde". U početku će se suočiti sa povećanjem tarifa električne energije a zatim i povećanjem drugih potrošačkih proizvoda. Sad već Ured regulatora za električnu energiju razmatra zahtjev za promjenu tarifa.

Prema podacima koji kruže ovih dana, struja će se poskupeti za 20 posto. Odluka o novim tarifama očekuje se da bude objavljena uskoro, iako se ne spominje tačan datum. U Regulatornom uredu energije kažu da KEDS, KEK i KOST su podnijeli svoje prijave za ažuriranje (adaptaciju) dozvoljenih prihoda i Regulatorni ured energije je trenutno u procesu razmatranja ovih aplikacija.

Što se tiče stupanja na snagu novih tarifa oni kažu da nemaju tačan datum pošto nakon okončanja razmatranja aplikacija Regulatorni ured energije će objaviti Izvještaj evaluacije na Maksimalni dozvoljeni prihod. Iz KEDS-a kažu da su podnijeli zahtjev regulatornom uredu energije kako bi zatražili odraz svih svojih stvarnih troškova za pružanje usluga kao i svakog drugog posla, na osnovu parametara koje je postavio Regulatorni ured energije za 2013-2017. godinu.