Još uvijek se razmatra

Britanski ambasador u Prištini Ian Cliff potvrdio je da se o pitanju osnivanja tribunala koji će suditi za navodne zločine OVK tokom sukoba na Kosovu detaljno razgovara u Briselu, prenosi danas list "Koha ditore".

Cliff je, tokom posjete Lipljanu u srijedu, rekao da o formiranju tog suda nema puno informacija i detalja i dodao da do sada nigdje nije čuo da će taj tribunal biti smješten u tri države i van Kosova, kao što su ranije javljali kosovski mediji.

Govoreći o izvještaju specijalnog izvjestioca Savjeta Evrope Dicka Martyja o trgovini organima na Kosovu, koji inkriminiše pripadnike bivše OVK i aktuelnog premijera Hashima Thaçija, britanski diplomata je kazao da kosovski zvaničnici znaju ko će se baviti ovim optužbama.

"Svi znamo za izvještaj Dicka Martyja o trgovini organima i takođe znamo da svi u Vladi i u ostalim institucijama znaju da treba da se bavimo ovim optužbama. Samo treba da nađemo kredibilan put jer ne želimo da se ovo pitanje vraća nazad u Ujedinjene nacije. O ovome se detaljno razgovara u Briselu", rekao je Cliff, a prenosi "Koha ditore".

Kako prenosi TV Kohavizion, njemački ambasador na Kosovu Peter Blomeyer kazao je da svi treba da znaju da u Martyjevom izvještaju postoje izuzetno ozbiljne i teške optužbe.
 
List "Tribuna" pisao je u srijedu da će evropske i američke diplomate zahtjevati krajem ove nedjelje od kosovskih institucija i lidera političkih partija da podrže sporazum Evropske unije o specijalnom sudu koji će se baviti optužbama za zločine iznijetim u Martyjevom izvještaju.

Taj list navodi da će sud imati sjedište u Briselu, jednu kancelariju u Prištini dok bi se sudski procesi vodili u Holandiji, najvjerovatnije u Hagu.

Istovremeno, "biće produžen i mandat EULEX-a, a misija EU zadržaće ovlašćenja i neće promjeniti ime", piše "Tribuna" .

Brisel, Hag i Priština biće tri grada gdje će funkcionisati specijalni sud koji će se baviti istragama povodom sumnji o zločinima iznijetih u izvještaju Dicka Martyja poslije trogodišnje istrage.

Kancelarija u Prištini biće administrativna i imaće funkciju komunikacije sa javnošću, u Briselu će biti stacionirane sudije i tužioci, a ideja da se sudski procesi vode u Holandiji odgovara većini članica EU jer, kako navodi list, Holandija već ima niz međunarodnih sudova na svojoj teritoriji i nema nikavih pravnih prepreka da se procesi tamo vode.

Kako navodi "Tribuna", sud će procesuirati sve optužbe koje bude podiglo tužilaštvo za zločine koji su počinjeni u periodu od 1998. do 2000. godine i koji su opisani u izvještaju Savjeta Evrope.

Sud će imati pravo da ponovno razmatra i ranije slučajeve koje je ranije procesuirao Tribunal u Hagu, a biće pod "kišobranom" EULEX-a, piše "Tribuna".