Podržava ideju

Bilo bi dobro, korisno i pozitivno da se produži pravo na rezervisana mjesta za manjinske zajedice, izjavio je specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar.

Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar rekao je da podržava ideju o produženju prava na rezervisana mjesta za manjinske zajednice u Skupštini Kosova i za naredni mandat.

"Bilo bi dobro, korisno i pozitivno da se produži pravo na rezervisana mjesta za manjinske zajedice", rekao je Žbogar za KIM radio.

"Mi kao Evropska unija, a i zemlje EU, više puta smo ponovili da bi bilo dobro da se rezervisana mjesta u kosovskoj skupštini za manjinske zajednice produže… Mislimo da bi bilo dobro i korisno da u ovom trenutku, kada će vjerovatno na ovim izborima koji dolaze, po prvi put učestvova i Srbi sa sjevera, da se omoguće rezervisana mjesta", rekao je Žbogar.

On je podsjetio da će predstavnici srpske zajednice u Parlamentu Kosova u svakom slučaju imati 10 zagarantovanih mjesta, ali da im je pravo na rezervisana mjesta ukinuto zbog promjena u Ustavu Kosova izglasanih 2012. godine.

"Kao što već znate, to je bilo predviđeno za dva mandata i sa promjenama koje su se desile u septembru 2012. ovo pravo je povučeno. Istovremeno treba da znamo da postoje rezervisana i zagarantovana mjesta tako da će Srbi imati i dalje 10 garantovanih mjesta, ali bi sa rezervisanim mjestima mogli da imaju još par dodatnih mandata", istakao je Žbogar.

Žbogar kaže da trenutno predstavnici manjina u kosovskom parlamentu, sa kojima je razgovarao, ne mogu da obezbjede dvotrećinsku većinu koja je neophodna za promjene Ustava Kosova u pogledu obezbjeđivanja rezervisanih mjesta nakon parlamentarnih izbora na Kosovu, prenosi KiM radio.