Vlada povećala fond za plate i naknade

Vlada Kosova ove godine je povećala fond za plate i naknade (dnevnice) za oko 48 miliona eura u odnosu na prošlu godinu, koji je iznosio 435 miliona eura. Dakle, ovaj fond, sa ovim povećanjem za ovu godinu iznosi 483 miliona i 400 hiljada eura, piše list "Botapress".

U skladu sa Zakonom o budžetu za ovu godinu, dodatne isplate koje su uzimaju za dnevnice su: opterećenje specifičnim obavezama sa posebnim odgovornostima, radni zadaci koji su opasni; i noćni rad koji se ne plaća kao prekovremeni rad.

Međutim, koliko se implementiraju ovi specifični zadaci, poznavaoci ekonomskih prilika kažu da, uprkos činjenici da je povećan fond za plate i dnevnice, ostaje da se posumnja da postoje zloupotrebe u vezi ovog fonda. Prema njima, ovi troškovi će se morati smanjiti a ne povećati.

U skladu sa Zakonom o budžetu za 2014. Republike Kosovo, izdvojeni fond za kategoriju plata i dnevnica u Ministarstvu finansija će biti prebačen na budžetske organizacije iste kategorije od strane ministarstva, u skladu sa odlukom koju je usvojila Vlada.

Ministarstvo javne uprave priprema specifikaciju izdvajanja u okviru podprograma budžetskih organizacija u ekonomskoj kategoriji plata i dnevnica. Takvi transferi ne podliježu ograničenjima sadržanim u tački transfera uključenih u član 30 Zakona o upravljanju javnim finansijama i odgovornostima ili člana 13 ovog zakona.

Također, potrošnja javnog novca iz kategorije troškova roba i usluga nije dozvoljena za siplatu zaposlenih, bilo za dnevnice bilo za doprinose u robi, uključujući i obroke ili poklone.

Ministar finansija, Besim Beqaj je rekao prilikom predstavljanja prijedloga budžeta za troškove koji će se realizovati u 2014., da se očekuje da ukupni izdaci za 2014. budu na nivou od 1 milijarde i 590 miliona eura, što predstavlja blagi porast u odnosu na 2013. godinu. On je pojasnio da budžet za plate i dnevnice će imati značajnog povećanja sa 435 milliona, koliko je iznosiou u 2013. godini, na 483,4 miliona za 2014. godinu.