Belgija, Kosovo i Holandija

Krajem ove nedjelje od kosovskih institucija i lidera političkih partija, evropske i američke diplomate će tražiti da podrže sporazum sa EU za Sud koji će tretirati istrage po izvještaju Dicka Martyja. Sud će imati sjedište u Briselu, kancelariju u Prištini, a suđenja će se obavljati u Holandiji. Zajedno sa tim će biti produžen i mandat EULEX-a. Misija EU će zadržati sadašnja ovlašćenja i neće mijenjati ime.

Brisel, Priština i Hag su tri grada u kojima će raditi Specijalni sud koji će tretirati moguće tužbe iz trogodišnje istrage po sumnjama koje je iznio Dick Marty. Sud će imati glavno sjedište u Briselu. U Prištini će imati Administrativnu kancelariju, a suđenja će biti održavana u Holandiji, najvjerovatnije u Hagu.

Kancelarija u Prištini će biti administrativna i biće u funkciji komunikacije sa javnošću.

Sjedište u Briselu je mjesto boravka tužilaca i glavnog osoblja suda, a suđenja će se obavljati u Holandiji iz praktičnih razloga, rekli su za list "Tribuna" zvaničnici bliski timu za pripremu suda.

Po njihovim riječima, većina zemalja članica EU je odbila da prihvati da formira sud zbog nedostatka interne zakonske regulative po tom pitanju, dok je Holandija do sada imala nekoliko međunarodnih sudova na svojoj teritoriji i nije imala takvih zakonskih prepreka.