SAD podržale Specijlanu jedinicu za istragu

Ambasadorka SAD u Prištini Tracey Ann Jacobson izjavila je da je blizu rješenje pitanja specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu, ali da se i dalje nastavljaju razgovori Prištine i EU o tome.

”Mislim da rješenje treba da bude takvo da ispunjava zahtjeve tužilastva, međunarodne zajednice i potrebe Kosova. Mislim da smo veoma blizu rješenja tog pitanja, ali ne želim da govorim ovako rano o tome jer se razgovori i dalje vode između Kosova i EU”, rekla je Jacobson listu ”Ekspres”.
U intervjuu, koji je, kako navodi list, realizovan u četvrtak, ona je dodala: ”Možda o ovom pitanju možete da me pitate naredne nedjelje.”
Na pitanje da li prije raspuštanja skupštine Kosova treba da se eventualno usvoji odluka o osnivanju Tribunala za ratne zločine, ambasadorka je podsjetila da su SAD podržale Specijlanu jedinicu za istragu koja radi pod kišobranom EU.
”Ne želim da kometarišem proces istrage, ali želim da kažem da će biti veoma značajno za Kosovo da vlada i parlament sačine sporazum sa EU kako da se ide naprijed po tom pitanju”, rekla je Jacobson.
Ona je napomenula da u ovom trenutku ne može da komentariše kakav će biti modalitet za jedan takav sud, kako će izgledati i gdje će mu biti sjedište.
”Ali ono što želimo da vidimo jeste da to bude jedan međunarodni kredibilan proces nakon čega možemo da se fokusiramo na ostale izazove s kojima se suočava Kosovo”, rekla je Jacobson.
Na pitanje da li smatra da kosovska strana ima tvrd stav povodom Tribunala kad inisistira da on ne treba da bude van Kosova, ambasadorka je rekla da bi bilo ”uništavajuće za imidž Kosova da sudska procedura bude netransparentna i da ne ispunjava međunarodne standarde što sa međunarodnog aspekta nije kredibilno”.
”To bi bilo uništavajuće za imidž Kosova a ne gdje će biti sjedište Suda”, dodala je ona. 
Jacobson se osvrnula i na pitanje o rezervisanim mjestima u skupštini Kosova za srpsku zajednicu.
”Nastavak rezervisanih mjesta za još jedan mandat imao bi pozitivan razvoj za Kosovo i time poslao snažan pozitivan signal za Kosovo u ovom vremenu, posebno kada su ljudi na sjeveru prvi put učestvovali na izborima, a takođe bi međunarodnoj zajednici bila poslata jaka i kredibilna poruka da je Kosovo spremno da ide naprijed kao multietničko društvo”, poručila je Jacobson.
Ističući da o tome treba da odluči skupština, ona je navela da lično smatra da je to ”dobra ideja”, ali da zna da u parlamentu ima onih koji su protiv nje, poput Demokratskog saveza Kosova i pokreta Samoopredjeljenje.
”Za nastavak mandata za rezervisana mjesta potrebno je dvije trećine glasova, tako da je to jedna velika prepreka i to je nešto što parlament treba da odluči. Ako ne budu ostala rezervisana mjesta smatram da bi to bila greška i loš signal. Međutim, odluka o tome je na Skupštini Kosova”, zaključila je ambasadorka.