Dačić najavio

U Briselu će sutra biti održana 23. runda dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, na kojoj bi, kako se očekuje, teme trebalo da budu pravosuđe i osnivanje Zajednice srpskih opština.

Na poziv visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton, u Brisel dolaze prvi potpredsjednik tehničke Vlade i budući premijer Aleksandar Vučić i predsjednik odlazeće Vlade Ivica Dačić.
Na sutrašnjem sastanku zvaničnika Beograda s visokom predstavnicom EU i predsjednikom kosovske vlade Hashimom Thaçijem, teme bi, kako se očekuje, trebalo da budu pravosuđe i formiranje Zajednice srpskih opština, o čemu dvije strane do sada nisu postigle saglasnost.
Prvi potpredsjednik tehničke Vlade i budući premijer Aleksandar Vučić odazvaće se pozivu visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton da učestvuje u nastavku dijaloga Beograda i Prištine, potvrđeno je Tanjugu u Vučićevom Kabinetu.
Potvrdivši da danas putuje u Brisel s Vučićem, Dačić je najavio ”teške razgovore” o čemu dvije strane do sada nisu uspjele da se dogovore ili implementiraju ono o čemu je dogovoreno.
”Na Kosovu počinju pripreme za parlamentarne izbore, što je za nas veoma bitno pitanje - ko ima pravo glasa, pitanje koliko će Srbi imati poslanika u budućoj Skupštini Kosova, pitanje zastupljenosti Srba u organima vlasti Kosova, pravosuđe, konstituisanje Zajednica srpskih opština i još dosta toga o čemu će se razgovarati”, objasnio je Dačić.
I ministar bez portfelja zadužen za Kosovo u tehničkoj vladi Aleksandar Vulin najavio je da bi u Briselu sutra moglo biti riječi i o promjenama kosovskog izbornog zakona, odnosno zastupljenosti srpskih poslanika u kosovskoj skupštini.
”Srbi na Kosovu i Metohiji su rekli da ne dolazi u obzir smanjivanje njiohovih prava, to je nešto što mislim da podržava čitav svijet, što podržava međunarodna zajednica. Ja sam siguran da ćemo imati vremena da o tome govorimo i u Briselu u ponedjeljak”, rekao je Vulin.
”Briselski sporazum je statusno neutralan a to znači da glasanje sa odgovarajućim srpskim dokumentima ne može biti dovedeno u pitanje, jer sve ostalo bi bilo preijudiciranje konačnog rješenja”, naglasio je Vulin.
Pred pregovaračima u Briselu sutra će, kako se očekuje, biti tema nadležnosti Osnovnog suda u Mitrovici, koji, po viđenju prištinske strane treba da obuhvati sedam opština, od kojih su tri sa pretežno albanskim stanovništvom.
Beograd smatra da takvo rješenje nije u duhu Briselskog sporazuma, jer bi etnička struktura sudija i tužilaca takvog suda bila većinski albanska.
Drugo neriješeno pitanje je civilna zaštita na sjeveru Kosova, koja je pod kontrolom lokalnih vlasti, a za koju Priština traži da se uklopi u kosovski sistem pod patronatom Kosovskih snaga bezbjednosti.
Srpska strana se odlučno protivi ovoj ideji, jer kosovska vlada, kako su ranije javljali mediji, planira da KSB transformiše u buduću vojsku Kosova.
Očekuje se da nova runda dijaloga u kabinetu Ashttonove počne u rano popodne i da se završi u ponedjeljak predveče.